RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sarah Kane på Teater Manu

Stykket «Tolv på fem psykose» har blitt oppført i mange versjoner rundt om i verden. I oppsetningen på Teater Manu brukes både tegnspråk og tale på like premisser.

GRÜNERLØKKA:: Sarah Kane (1971-1999) er en sentral europeisk dramatiker. Hun var kontroversiell i sin samtid og hennes selvmord brakte henne en berømmelse som ofte har ført til en biografisk tilnærming til hennes tekster.

– Fantastiske skuespillere!

Regissør Franzisca Aarflot presenterer nå Jon Fosses oversettelse av teksten i en ny og annerledes oppsetning.

– Vi har to fantastiske skuespillere, Ipek Mehlum og Idun Losnegård, som formidler handlingen ypperlig. Og handlingen ligger i språket. Her er det for eksempel ingen replikker, men de to skuespillerne spiller begge stemmen som formidler handlingen, i to selvstendige tolkninger. Stykket henvender seg til både hørende og døve, sier Aarflot.

Mentalt sammenbrudd

Sarah Kane ga stykket tittelen Tolv på fem psykose fordi det var det tidspunktet i på døgnet hun var på det svarteste – men også på det klareste.

– Dette er fortellingen om et mentalt sammenbrudd, og vi kommer på innsiden av et psykotisk sinn. Alle kjenner vel på mørket i seg i løpet av livet, noen kommer tilbake av seg selv, noen trenger hjelp, noen vandrer inn og ut av psykoser mens noen aldri kommer tilbake, sier Franzisca Aarflot.

– «Tolv på fem psykose» er ofte satt opp ganske så brutalt, med groteske visuelle virkemidler og mye skrik og høy lyd. Vi har valgt en varsom versjon, hvor ømheten i teksten kommer frem. Språket formidler handlingen, og det gjør Ipek og Idun på en fantastisk måte!

Tolv på fem psykose har première 2. mars (utsolgt), og spilles deretter 3., 5., 6., 10., 12. og 13. mars kl. 19.00. Adresse: Christiesgt 5.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere