*Nettavisen* Nyheter.

Satser på grisefin festivaluke

Øyafestivalen legger opp til håndvask med sprit og såpe og oppfordrer folk som føler seg syke til å holde seg hjemme.Foto: Mary-Lou Taugbøl

Denne uka er tidenes festivaluke i Oslo. Men hva gjør festivalene med svineinfluensaen?

OSLO: Gjennom sommeren har riksmediene fortalt oss det som er å vite om svineinfluensaen, og litt til... Selv om mediedekningen har vært massiv og kanskje en smule overdimensjonert er smittefaren helt reell når mange mennesker er samlet på samme sted, som denne uka når folk stimler sammen til Øyafestival, Melafestival, Kammermusikkfestival, Griegfestival, Oslo Jazzfestival, Rock the Streets og Oslo Fashion Week.

Øya: Bruk sunn fornuft

På Øyafestivalen vil 15 000 mennesker samles hver dag i Middelalderparken.

Vi vil ha et enda bedre opplegg for håndhygiene ved toalettene og matutsalgene enn det vi har hatt tidligere. Dessuten er vi i tett dialog med lokale helsemyndigheter, sier pressesjef Jonas Prangerød til Østkantavisa.

Ved toalettene og serveringsstedene vil det settes ut store flasker med antibakteriell veske, noe som er anbefalt av helsemyndighetene.

Vi følger rådene helsemyndighetene gir, og de går ut på god hygiene og det å holde seg hjemme hvis man er syk, sier Prangerød.

Vi dere stanse folk i døra som er åpenbart influensasyke?

Vi har ikke noen helsesjekk av folk, det viktigste er å oppfordre til bruk av sunn fornuft og at folk holder seg hjemme hvis de er sjuke, sier Prangerød.

Jazz: Antibakteriell veske

Oslo Jazzfestival har også tatt grep mot svineinfluensaen.

Vi er opptatt av svineinfluensaen og tok kontakt med smittevernmyndighetene for et par uker siden, men har ikke fått noe svar foreløpig, sier Lise Gulbrandsen som er presseansvarlig for Oslo Jazzfestival.

Festivalen skiller seg litt fra Øyafestivalen i det at den er klubbasert og leier seg inn på ulike spillesteder.

Vi har oppfordret stedene vi leier hos om å være observante og snakke med personalet om håndhygiene. Vi har kjøpt inn dispensere med antibakteriell veske til de frivillige og vil ha antibakterielle våtservietter backstage. Annet enn det er det ikke så mye vi kan gjøre, sier Gulbrandsen.

Gulbrandsen vil ikke uttale seg kritisk om det manglende svaret fra smittevernmyndighetene, men hun sier at det er mulig de ikke anser Oslo Jazzfestival som viktige nok.

Kammermusikkfestivalen

Oslo Kammermusikkfestival arrangeres fra 14. til 22. august, men frykten for svineinfluensaen er ikke noen stor bekymring.

Dette er ikke noe man kan forsikre seg mot, vi får bare satse på at folk holder seg friske. Det blir mye håndvask, men vi legger ikke spesielt til rette for dette, sier Inger Kolberg, daglig leder for Oslo Kammermusikk Festival.

Vi har mange artister og frivillige og mange mennesker samlet på samme sted. Vi har ikke noen alternative konserter hvis noen må avlyse, men det har vi opplevd før så vi er vant til å håndtere små kriser, men det er ikke noe å gjøre hvis alle blir syke, sier hun.

Kolberg mener det er en vesensforskjell på Øyafestivalen hvor folk er samlet hele dagen, og kammermusikkfestivalen hvor folk er samlet til enkeltkonserter.

Jeg har prøvd å fortrenge tanken på å bli syk selv. Vi har rundt 50 frivillige og noen i reserve. Vi er optimister og satser på at det går fint, sier Kolberg.

Overdramatisert

Rock The Streets, som arrangeres gratis på Youngstorget lørdag 15. august har ikke tenkt på svineinfluensaen i det hele tatt.

Vi har ikke vurdert problemstillingen. Vi er mest opptatt av å lage festival for de hjemløse i Oslo, og dette gjelder ikke oss fordi vi lager en tretimers festival, sier Peter Stephens som mener hysteriet rundt svineinfluensaen er betydelig overdramatisert.

Oslo Fashion Week vil sette opp plakater om god hygiene ved toalettene, men vi ellers ikke gjøre noe spesielt.

Østkantavisa har også forsøkt å komme i kontakt med Melafestivalen, men ingen har svart på Østkantavisas henvendelse om svineinfluensaen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag