*Nettavisen* Nyheter.

Satser på språk

Språkpedagog Ellenor Andersson forteller fra «Da den lille pingvinen begynte å fryse», og Hamna Afzal (5 år), Samia Jannat Farooq (5 år), Anisha Kahn (4 år) og Danish Khan (5 år) følger nøye med på historien om alle dyrene den kalde pingvinen møter.

Mer enn 9 av 10 av alle 4 og 5-åringer i Søndre Nordstrand benytter seg nå av et barnehagetilbud.

ÅSLAND: Vi får mange henvendelser om hvordan vi jobber, de fleste av disse utenfor Oslo. Noen sier de ikke har penger til å drive som oss, men jeg tror ikke det dreier seg så mye om penger. Det handler om å jobbe systematisk over tid med ting, sa spesialkonsulent Inger Kjelsberg i Bydel Søndre Nordstrand da byråd for kultur og utdanning Torger Ødegaard (H) gjestet Åsland barnehage.

Oppsøker foreldre

Statlige Oslo Sør midler gjør at bydelen kan tilby gratis kjernetid (17 timer) for alle 4 og 5- åringer i bydelen.

Vi tar kontakt med alle foreldre til bydelens 4 og 5-åringer som ikke tar kontakt med oss, med spørsmål om barnet vil delta i et av bydelens barnehagetilbud. Det at det er gratis er ofte terskelen for mange foreldre, sa Kjelsberg.

Bydelen erfarer at barn som året før deltok i det gratistilbudet søker seg over til fulltidstilbud siste året før skolestart.

Systematisk arbeid

Dere har en fantastisk satsing på språkopplæring, og må være ledende i Norge på dette. Mange bydeler har mye å lære av det systematiske arbeidet dere driver med, sa Torger Ødegaard, som fikk overvære hvordan arbeidet foregår i praksis, i en lite språkgruppe.

Jeg er opptatt av at alle barn får språkstimulering i barnehagen, og særlig minoritetsbarn, som ellers kunne risikert å dra med seg et handikap inn i skolen, sa Ødegaard.

Byråden fikk også høre om foreldreveiledningsprogrammet ICDP som foreldre i alle barnehager kan bli med på (se faktaramme). I enheten på Åsland har de en urdutalende foreldreveileder.

Dette er et program alle kan ha nytte av, sa byråd Ødegaard.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.