RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

I IRAN: Bassisten i midten er identifisert av politiet som mannen som skal ha drept medlemmene i bandet Yellow Dogs i New York mandag denne uka. Bildet er tatt i Iran da Eirik og Pål Magnus møtte bandet Free Keys, et band bassisten senere ble kastet ut fra.
I IRAN: Bassisten i midten er identifisert av politiet som mannen som skal ha drept medlemmene i bandet Yellow Dogs i New York mandag denne uka. Bildet er tatt i Iran da Eirik og Pål Magnus møtte bandet Free Keys, et band bassisten senere ble kastet ut fra. Foto: Foto: Privat

Satt ansikt til ansikt med massemorderen

På ferie i Iran ble Eirik og Pål Magnus invitert på hemmelig konsert med et rockeband. Denne uka skjøt og drepte bassisten bandkompisene sine.

OSLO: Skytetragedien skjedde i New York. Mannen politiet mener er gjerningsmannen, Ali Akbar Mohammadi Rafie, hadde klart å komme seg fra Iran til USA for å forfølge musikkdrømmen sin.

– Det var et sjokk å se ansiktet hans i avisartikkelen i New York Daily News, sier Pål Magnus Tømmervold.

Han og kompisen Eirik Hind Sveen var i Iran i mars og april 2011. Først og fremst for å stå på ski, men også for å oppleve landet og folket. «Ekstremt gjestfrie og hjelpsomme», beskriver Pål Magnus iranerne som.

Rifle i gitarkassa

Mandag denne uka ble fire iranske musikere funnet skutt og drept i East Williamsburg i Brooklyn, New York. «Indierocker drepte musikerkompisene etter bandkrangel» skrev TV 2 om saken. Drapsmannen skal ha hatt en rifle i gitarkassa han hadde med til øvingslokalet.

Massemorderen, som også drepte seg selv, var én av dem Eirik og Pål Magnus ble kjent med. Det skjedde i hovedstaden Teheran. Eirik husker det godt.

– Vi skulle egentlig bestige Damavand, Midtøstens høyeste fjell, men været var for dårlig. I stedet sto vi på ski i preparerte løyper ved Teheran, og hang litt i byen, forteller han.

Iran anno 2011 er en totalitær stat, med reaksjonære Ahmadinejad som president. Folk kler seg helst i tråd med strenge islamske regler.

– Vi satt på Vanak Square, et stort sted midt i byen, myste i sola og så på livet. Så gikk det forbi en fyr med lange rastafletter. Han hadde store røde solbriller, ringer i ørene og store øreklokker med musikk, sier Eirik.

– Han skilte seg litt ut, kan du si, sier Pål Magnus.

– Han kom bort til oss, vi snakket om musikk, og han kjente for eksempel Jan Garbarek og Dimmu Borgir. Han ville vise oss et sted, og vi slang oss med, sier Eirik.

LES OGSÅ: John fant båten sin full av avføring, spy og tyvegods

På rockekafé

Guttene havnet på en rockekafé i første etasje i et forretningsbygg. Red Hot Chili Peppers pumpet ut fra høyttalerne. På veggene hang platecovere av David Bowie og Oasis.

– Å dyrke vestlig rock og pop er ikke så populært hos myndighetene, så det var en helt spesiell følelse å være der, sier Pål Magnus.

Men den unge mannen med rastaflettene stoppet ikke her. Han insisterte på å vise de norske guttene bandet han spilte med nå og da. Det var ikke hver dag han hadde besøk av to musikkinteresserte nordmenn!

Dermed ringte han rundt og vekket de andre. Guttene skulle få intimkonsert.

Etter en halvtime i buss og en taxitur havnet Eirik og Pål Magnus nord i Teheran, i den rike delen av byen. Pål Magnus sammenligner området med Holmenkollåsen i Oslo.

LES OGSÅ: Ingen fra Stortinget vil gå i fakkeltog for Joshua French

Mørk, liten kjeller

Øvingslokalet sto imidlertid ikke i stil til omgivelsene.

– Vi gikk ned en bratt trapp til en mørk kjeller, sammen med en gjeng veldig rufsete musikere. Vi var litt skeptiske, vi var jo med fremmede, men vi tenkte at vi kunne oppleve noe unikt, sier Eirik.

Og det gjorde de.

– Rommet var lite og trangt, og røyken slo imot oss. Det var ingen vinduer. Der sto gutta boys med dreads og halvlangt hår. Det var én som ikke hadde hår, bassisten, minnes Eirik.

Det var mannen som denne uka tok tre liv, pluss sitt eget.

– Han var den mest stille og beskjedne i bandet. Han virket som den snilleste av dem, av en eller annen grunn. Han var hyggelig og imøtekommende, sier Pål Magnus stille.

LES OGSÅ: Turid ble knivstukket: – Ingen ting har skjedd siden trikkedrapet

Musikerne ville til USA

Bandet som Eirik og Pål Magnus møtte het Free Keys. Bassisten ble senere sparket fra bandet på grunn av uenigheter. Han ble i stedet med i bandet Yellow Dogs, som var på vei opp og fram i USA før den tragiske skytingen på mandag.

– Musikerne vi snakket med i Iran hadde et mål om å slå igjennom i USA, forteller Eirik.

– De snakket om drømmene sine. Indie-hovedstaden New York var den store drømmen, sier Pål Magnus.

Guttene får sin intimkonsert i det trange, røykfylte kjellerlokalet i Teheran. Det blir akkurat den spesielle opplevelsen de hadde håpet på.

Ofre for friheten

Så, etter to og et halvt år leser Eirik i en amerikansk avis at et iransk band er drept. Han sammenligner med sine egne bilder fra turen. «Det er jo en av dem vi møtte i Iran!», utbryter han.

– Det er vondt å tenke på at vi faktisk satt ansikt til ansikt med en massemorder, sier Pål Magnus.

Eirik og Pål Magnus har beholdt kontakten med iraneren med rastaflettene som de møtte på gata i Teheran. Han bor nå i Stockholm, og det var Eirik som fortalte ham om drapene på hans landsmenn.

– Det er en utrolig trist historie, og et sjokk for oss alle. De unge guttene som ble skutt ble på tragisk vis ofre for friheten de søkte, sier Eirik.

PS: Vi gjør oppmerksom på at Pål Magnus Tømmervold jobber som journalist i dittOslo.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere