*Nettavisen* Nyheter.

Satte klimaendringer på kartet

MUNTERT: Til tross for en del ulike synspunkter og en intensiv debatt, fikk Thomas Hylland Eriksen (t.v) og Erik Solheim (midten) salen til å humre ved flere anledninger. Debattleder Silje Lundberg, nestleder i Natur & Ungdom, til høyre.

Lørdag var det duket for den første av fire festivaldager som markerer Universitetet i Oslos (UiO) 200 års-jubileum. Klimaendringer var temaet, og på åpningen var flere celebre gjester på scenen.

Klikk på bildet for å forstørre.

BLE OPPLYST: Toril Marki og Arne Sauar var begeistret for det de fikk høre under åpningen. De hadde planer om å være tilstede på flere av lørdagens foredrag.

Klikk på bildet for å forstørre.

FULLT: Svært mange overvar åpningen av Idéfestivalen om klimaendringer.

Klikk på bildet for å forstørre.

FREMTIDSRETTET: Forfatter og filosof Jostein Gaarder satte i sitt innlegg fokus på ansvaret dagens befolkning har overfor våre etterkommere.

Det hele ble åpnet av UiO-rektor Ole Petter Ottersen, som var overveldet av at nærmest ingen seter stod tomme i Sophus Lies auditorium. Deretter var det klart for debatt mellom miljøvernminister Erik Solheim og professoren, sosialantropologen og forfatteren Thomas Hylland Eriksen.

Del på Facebook

– OECD-rapporten som kom i forrige uke fastslo at Norge er en av de flinkeste landene på verdensbasis når det gjelder klimapolitikk. Allikevel er det ikke godt nok. Vi må bli enda flinkere, sa Erik Solheim under debatten.

LES OGSÅ: Feirer seg selv med tusenvis av tulipaner

Hylland Eriksen fulgte senere opp med å sette spørsmålstegn ved at Norge ikke har et stort miljøparti, slik som i andre europeiske land.

– Kanskje det kan tyde på at det ikke er nok vilje i befolkningen til å gjøre noe aktivt for miljøet, sa han.

– Tenk på fremtidige generasjoner

Etter en intensiv og til tider humørfylt debatt, var det tid for et innlegg fra filosof og forfatter Jostein Gaarder. Mens Solheim og Hylland Eriksen tok for seg hvordan dagens Norge ser ut med hensyn til miljøpolitikk og klimatiltak, holdt Gaarder et innlegg av mer fremtidsrettet art.

– Vi skal gjøre for fremtidige generasjoner som vi hadde ønsket at de skulle gjort for oss, dersom de hadde levd før oss, sa han engasjert.

Videre sa Gaarder at vi som lever i dag ikke har noen rett til å gi fra oss en jordklode som er mindre verdt enn den vi får leve på selv. Og da den taleføre forfatteren forlot podiet, runget applausen fra et interessert publikum.

Begeistret og stolt publikum

Anne Gjøen var en av dem som lyttet oppmerksomt til både debatten og Gaarders betraktninger. Hun hadde tatt turen til Blindern sammen med venninnen Elisabeth Kindt, som hadde fått invitasjon av arrangøren.

– Jeg har jo hørt slike klimadebatter før, men allikevel var dette veldig interessant. Det var litt spenst i innleggene, sier Gjøen til dittOslo.no.

Hun prøver selv å tenke på miljøet ved blant annet å bruke kollektiv transport fremfor bil og ved å følge kildesorteringsordningen i bydelelen.

Toril Marki og Arne Sauar var to andre som var begeistret for åpningsarrangementet på Idéfestivalen om klimaendringer.

– Jeg synes vanligvis dette temaet er så abstrakt og litt vanskelig å få tak på. Men dette var veldig informativt og opplysende for oss vanlige mennesker, sier Sauar.

– Som tidligere Blindern-student blir jeg stolt av et slikt arrangement, legger Marki til.

Mangfold neste tema ut

Idéfestivalen om klimaendringer hadde totalt 58 poster på programmet, og svært mange hadde lagt fridagen til Blindern for å få med seg foredrag, utstillinger, musikk og konkurranser. Festivalen fortsetter lørdag 18. juni, og da er temaet mangfold.

Senere i år blir også temaene digitalisering og menneskekroppen belyst med egne festivaldager, henholdvis lørdag 17. september og lørdag 15. oktober.

dittOslo.no kommer tilbake mer om Idéfestivalen om klimaendringer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag