*Nettavisen* Nyheter.

Scenekunstneren

Kari Bremnes (53) har gitt ut ti studioalbum og holdt hundrevis av konserter, men nå skuer hun bakover. Foto: Alle foto: Evy Andersen/KKV

Det magiske ved å opptre har bestandig tiltrukket Kari Bremnes (53).

Klikk på bildet for å forstørre.

Kari Bremnes’ samlealbum inneholder blant annet nyinnspilling av «Grågåsa».

– Vips, så har man liksom et 30-årsprosjekt bak seg. Da er det ålreit å stoppe opp og gjøre en oppsummering, sier hun.

Skolekonserter

4. oktober kommer det doble samlealbumet «Fantastisk allerede». Hun plukket ut over 40 låter, men måtte vrake noen, og endte med 33.

– Det var en grusom oppgave å skulle «stemme ut» låter. Men det var ikke plass til alle jeg ville ha med. De som satt i Stockholm og mastret dobbeltalbumet, ropte om hjelp, ler hun.

Kari Bremnes var 23 år da hun og den halvannet år eldre broren Ola Bremnes ga ut albumet «Folk i husan» i 1980.

– Karrierestarten var ikke noe stafettskudd. Det startet i det små, som det jo gjør for alle artister. Ola og jeg reiste rundt på skoleturné i Finnmark i én måned.

– Vi var innom flere skoler hver dag. Det føltes som et lite eventyr, og det var utvilsomt en veldig lærerik erfaring, sier hun om den spede begynnelsen.

Elskes av tyskerne

I dag er hun en av Norges mest kjente musikere, med en stemme som har gjort henne kjær blant både de yngste og de eldste av oss.

I tillegg har hun en stadig voksende tilhengerskare i Tyskland. Tyskerne vil helst at hun skal synge på norsk.

Det startet med at pianist Bengt Hanssen og Bremnes spilte på en liten jazzklubb i Berlin i 2001. 27 personer møtte opp.

Så bygde det seg opp etter hvert – uten noen form for pengestøtte eller et stort markedsføringsapparat i ryggen.

– Litt etter litt utvidet vi med flere musikere. De siste fire årene har det vært mulig å turnere i Tyskland med fullt band. Vi har også spilt i Frankrike, Italia og Sveits.

Sterk vilje

– Publikummet vi har møtt i Europa er helt fantastisk. De mottar musikken på et litt nordnorsk vis; raust, høylytt og spontant. Det varmer et nordvendt hjerte, smiler hun.

En 30-årig karriére til tross: Levebrødet som låtskriver og artist har jun hatt siden 1994. Bremnes jobbet i Aftenposten da suksessen kom for fullt med «Gåte ved gåte».

– Det var helt utrolig å se køene utenfor Rockefeller. Det var en plutselig eksplosjon av folk som ville komme på konsert. Så har det vært tider der det ikke kom like mange.

Hun har innsett at musikkarriéren går i bølger.

– Jeg har alltid hatt en sterk vilje og et fokus på musikken. Det har gitt meg en indre styrke som har gjort at jeg hele tiden har visst hva jeg skal si ja til og nei til.

Japansk surrealisme

Hun ser seg tilbake og synes det har vært fint å være på veien i 30 år. Hun forteller om turneen i Japan for cirka 15 år siden.

Hun reiste rundt om i landet i én måned, og uansett hvor hun spilte, var det aldri færre enn 2000 mennesker til stede. Det ble et av mange minner for livet.

– Det var helt surrealistisk og veldig morsomt, sier hun.

Bekreftelsen

Blant de mange låtene hun har gitt liv til, er «Københavnerkneipe» den Kari Bremnes har et klarest minne om. Det var den første hun både skrev tekst og melodi til selv.

– Da skjønte jeg at jeg kunne lage musikk. Tidligere hadde jeg ikke turt å tenke tanken, forteller 53-åringen.

I omslaget til samlealbumet har hun for øvrig skrevet noen linjer om hver låt – minner og tanker rundt sangene.

Slutter ikke nå

Interessen for ord og musikk fikk hun i barndomshjemmet. Familien Bremnes, og spesielt moren, var blant annet sterkt engasjert i det lokale revymiljøet i Svolvær.

– Alt handlet om når teppet skulle gå opp – magien, trommevirvlene og showet. Det er vel årsaken til at jeg har blitt dratt mot det å stå på en scene.

Når konsertrekken er ferdig i november, skal hun starte med blanke ark på nytt prosjekt.

– Jeg vet ikke hva det blir, og har ikke noe håndfast klart. Nå ser jeg først og fremst fram til konsertene. Men det skal bli godt å trekke seg litt tilbake etterpå og begynne å jobbe med nye ting igjen, forteller hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.