Scenesinte rockere

Explosive, punkbandet fra Nordre Aker, gikk sinte på scenen i Oslo-finalen i UKM søndag. Foto: Line Rundmo

Explosive, punkbandet fra Nordre Aker, gikk sinte på scenen i Oslo-finalen i UKM søndag. Foto: Line Rundmo

Når jeg tar på denne jakka her, blir jeg en annen, sier gitarist Erik, eller Kembo, i punkbandet Explosive. Søndag rocket de på UKM-finalen.

Ann Slettemoen (15) og Vilde Skuggevik (16) fra Kjelsås sang Lady Gaga på sin egen måte.

Bassist i Explosive, Marianne Friisberg Larssen (13)

Vokalist i Explosive, Erlend Emilio Eddy Rubi.

NORDRE AKER/SENTRUM: Dyktige arrangører og talentfulle deltakere sørget for at fylkesmønstringen i Oslo leverte varene.

Ungdommens Kulturmønstring er et kulturtiltak for barn og unge i hele Norge. Gjennom små og store kulturmønstringer i hver bydel i Oslo og aller kommuner i landet har man en enestående mulighet til å vise frem det man driver med, og til å treffe folk som interesserer seg for det samme. For noen kan Ungdommens kulturmønstring (UKM) være et springbrett til en musikk karriere.

Springbrett

Fylkeskontakt for Oslo, Aria Maria Fet, forteller at de fleste norske artister i dag har vært med på UKM.

– Det er nyttig for dem å se andre artister, og å opptre selv på en ufarlig måte, forteller hun.

Aria har vært med på leken siden 2007.

– Det er veldig inspirerende å tilrettelegge dette. UKM er noe som alltid er utviklende. Det er ingen konkurranse. Juryenes utvelgelse skjer på grunnlag av originalitet, kreativitet, publikumskontakt og kvalitet, og de utvalgte deltagerne skal speile bredden i den lokale mønstringen. Det vi er opptatt av er bredden i kulturlivet blant ungdom, sier fylkeskontakten i årets showlocation, Ballroom.

I forkant av søndagens mønstring ble UKM stort sett arrangert av lokale ungdomsklubber. Aria mener de gjør en fabelaktig jobb.

– Disse klubbene er et tilbud man ikke må røre. Det er essensielt for grasroten på kulturplan i Oslo, for det er der begynnerbandene starter, sier hun engasjert.

UKM skal være på ungdommenes egne premisser, og det er også i stor grad ungdomsdrevet. Et stort antall unge mennesker sørger for gode scener og utstillingslokaler, mens kreative ungdommer sørger for innholdet.

Fuck it!

Punkrockbandet Explosive mener at det er så mange som spiller alternativ rock, derfor falt valget deres på punk.

– Punkrock er litt "fy f..., fuck it! Jeg vil ikke gjøre et sånn "som alle andre"-opplegg, sier gitarist Erik Meeg aka Kembo (15).

Grefsen-gjengen, som øver en gang i uka, forteller at de ikke er mer sinte enn andre på deres alder, men de digger musikken.

LES OGSÅ: Nye talenter fra Nordre Aker

– Man skiller jo mellom sceneperson og privatperson. Når jeg tar på denne jakka her blir jeg en annen, sier Kembo og drar litt i punk-skinnet. På jakken sin har han en "Explosive"-logo.

– Bandnavnet stammer fra en sånn sy på-greie. Vi bare la til en E og syntes det var kult.

Med låta Psycopath eksploderte det på scenen. Morten Skårberg (14) på trommer, Kembo på gitar, Erlend Emilio Eddy Rubi (14) foran mikrofonen og Marianne Friisberg Larssen (13) på bass. Selv om hun er eneste jente i bandet er hun en av gutta for det.

– Hun har mye av æren. Uten henne hadde ikke vi vært her nå, sier Kembo.

Marianne er visst fungerende miss fix it og manager for bandet. Hun ble med ved en tilfeldighet.

– Familien min kjenner familien til Morten. Vi var på middag der. Jeg hadde akkurat begynt å spille bass. Jeg ble oppfordra til å bli med på øving til bandet, forteller hun.

Som sagt, så gjort. Og plutselig befant de seg på ungdommens kulturmønstring på Ballroom, med den ferske Explosive-vokalisten Erlend.

– Han er en dritgod låtskriver! mener tre av bandmedlemmene.

Erlend selv lar ikke skryten gå ham til hodet. I stedet forklarer 14-åringen hvordan han klarer å beholde stemmen under øving og konsert.

– Jeg blir litt sliten, men jeg drikker mye brus på bandøving.

– Ja, vi drikker mye...! Brus altså! Vi tømmer det i oss! repliserer Kembo.

Han og de andre håper sterkt å gå videre.

– Og hvis vi ikke gjør det, kommer vi tilbake! sier de.

Senere på kvelden skulle det vise seg at de ikke gikk videre denne gangen, men vi kommer likevel til å høre mer til disse!

Akustiske Gaga'er

Ann Slettemoen (15) og Vilde Skuggevik (16) gikk opp som nummer åtte på scenen. Mens de sang seg tostemt gjennom Lady Gagas Bad Romance, plystret og jublet publikum. Jentene, som på forhånd gledet seg til opptredenen, gikk dessverre ikke videre i denne omgang. Men som de tøffe Gaga-jentene de sikkert er, sier de vel bare "Rah rah ah-ah-ah! Ro mah ro-mah-mah".

FØLG OSS PÅ FACEBOOK!

PS! På dittOslo.no finner du artikler og bilder av UKM-deltakere fra hele byen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.