RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se alt Rune har funnet under bakken

VIDEO: – Et skikkelig kick, sier han om hobbyen.

(ANB) 28-årige Rune Støle fra Grimstad i Vest-Agder kan utvilsomt kalles en moderne skattejeger. Med sin metalldetektor har han siden 2001 funnet litt av hvert i hjemkommunen.

Jakten på skatter var en interesse som begynte allerede som sjuåring.

– Jeg var på vei til stranda og fant en rund metallbit på stien. Det viste seg å være en 1 Skilling Species fra 1820. Det var vel da interessen startet, sier han til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Et kick

For tiden bor Støle i Oslo, og dermed blir det liten tid til å jakte på skinnende gjenstander.

– Jeg er vel hjemme i Grimstad rundt én gang i måneden, og da tar jeg gjerne fram metalldetektoren. Da kan det blir alt fra korte turer på ti minutter til flere timers lange skattejakter om det er et interessant område.

Støle fikk sin første metalldetektor i 2001. Siden den gang har det blitt mange pipelyder på detektoren, og det er spenningen som er årsaken til at han fortsetter med hobbyen.

– Det å grave opp gjenstander som kan ha ligget der i flere hundre år, er et skikkelig kick. Det jeg graver opp kan være alt fra en bruskork til en verdifull ring. I tillegg er historien rundt gjenstandene veldig interessant. Hvordan havnet for eksempel en japansk mynt fra 1800-tallet på et jorde i Grimstad? undres Støle.

Nettopp denne mynten er blant Støles mest spennende funn, men det er likevel to gjenstander som skiller seg ut.

– Det kuleste jeg har funnet må være en signetring i bronse fra rundt 1650 eller en munnharpe jeg fant i fjor. Munnharpen kan være en av de eldste som er funnet i Norge. Foreløpig datering viser at den er fra 1200-1550 et sted.

Må levere de eldste funnene

For både Støle og andre som driver med dette, finnes det imidlertid en liten hemsko. Gjenstander som dateres til å være fra år 1537 eller tidligere, må man levere inn. Gjenstandene er da betraktet som statens eiendom, og det er straffbart å beholde disse. For mynter er grensen satt til 1650.

– Det er viktig at folk som driver med metalldetektor følger disse reglene. I noen land er det forbud mot bruk av metalldetektor på grunn av manglende respekt for kulturminner.

– Er det bittert å måtte levere inn funnene?

– Det er klart jeg ønsker å beholde alle funn som er verdifulle og spennende, erkjenner Støle – og tilføyer:

– Nå er det imidlertid slik at de fleste funnene er yngre enn 1537, så jeg får beholde det aller meste. I tillegg synes jeg det er gøy å bidra til museer. Ofte får man en fin diplom med bilde av gjenstanden – og eventuelt finnerlønn.

Støle har så langt opplevd å levere fire gjenstander. Munnharpen, 1 Danske Marck, 2 Skilling Lybsk og en 5.000 år gammel flintspiss har alle blitt levert inn til kulturhistorisk museum.

Slik begynner du

Får du lyst til å jakte på skatter selv? Ifølge 28-åringen er det fullt mulig å få tak i brukbare detektorer ned i noen få tusenlapper.

– Med en porsjon flaks er det mulig å finne skikkelig verdifulle gjenstander med selv den billigste detektor, mener Støle.

Selv har han en av de bedre detektorene på markedet som kostet rundt 13.000 kroner.

– Disse pengene kan man være heldig å tjene inn igjen etter kort tid, avslutter Støle med et smil. (ANB)
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere