RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se, det er liv i Akerselva!


FANT KREPS: Turgåere langs Akerselva. Men ifølge OFA er denne kun en av svært få som er igjen. Situasjonen i Akerselva er fortsatt katastrofal.
FANT KREPS: Turgåere langs Akerselva. Men ifølge OFA er denne kun en av svært få som er igjen. Situasjonen i Akerselva er fortsatt katastrofal. Foto: FOTO: SVEIN OLAV LANGÅKER
Denne krepsen ble observert av Svein Olav Langåkers sønn (7) mandag 27. juni. Men det betyr ikke at situasjonen i Akerselva har bedret seg sier fiskeforvalter Dag Øivind Ingierd.

AKERSELVA: Sandaker-beboerne var på tur langs Akerselva, og like nedenfor Nydalen løftet Svein Olav Langåker på en stein.

Del på Facebook

– Sønnen min så noe under den og lurte på hva det var. Han hadde aldri sett en kreps før og ble veldig nysgjerrig, sier Langåker.

I tillegg skal de to ha observert over 100 ørretyngel.

– Jeg har sett både ørret og kreps her før klorutslippet i vinter, men trodde at elva nå var død. Jeg håper bestanden tar seg opp snart, sier han.

LES BAKGRUNN: 6000 liter klorvann lekket rett ut i Akerselva. – Elva er død

Ingen lyspunkt for bestanden

Men om elva ikke er klinisk død, så er det heller ikke langt unna, ifølge fiskeforvalter Dag Øivind Ingierd i Oslomarkas fiskeadministrasjon (OFA).

Han er lite glad for medieoppslag som gir uttrykk for at fisk eller kreps «er tilbake» i Akerselva.

LES OGSÅ: Bedre enn ventet i Akerselva

De siste tre-fire årene har OFA satt ut 135.000 fiskeyngel fra klekkeriet øverst i elva, i hovedsak Akerselvalaks og sjøørret. Den første av de tre generasjonen av laks skulle etter planen ha forlatt elva i år for å dra på havbeite, til glede for Oslofjordens sportsfiskere. Det blir det ikke noe av.

Bortkastet arbeid

– De siste tre årenes arbeid ved klekkeriet øverst i elva er fullstendig bortkastet. Det aller meste av denne fisken er død, sier Ingierd.

Skulle kokt

26. mai undersøkte OFA bestanden i elva. På de ulike stasjonene nedstrøms ble det totalt funnet tre ørreter og fire-fem små kreps som ennå ikke er kjønnsmodne. Det var alt.

– Vi fant ingen laks. Akerselva var kjent for laksebestanden. Dessuten var dette det området i Oslo med høyest krepsetetthet. Vi kan ikke si med hundre prosent sikkerhet at det ikke finnes mer enn det vi oppdaget, men det skulle ha kokt med fisk her, og vi skulle ha vasset i kreps. Men vi fant altså så godt som ingenting, sier Ingierd.

Klor rett i nesa

Årsaken til at laksen tilsynelatende er forsvunnet er at det er en fiskesort som står mot strømmen der denne er sterkest i elva.

– Dermed fikk den 6000 liter klorvann rett i nesa.

Han forteller at krepsen er flink til å grave seg ned, og at noen kan ha unnsluppet kloret på den måten. Likevel viser funnene at det ikke er mye igjen.

– Det skulle vært tusenvis av kreps. Det tar seks-syv år for krepsen å bli kjønnsmoden. Så det er uaktuelt å åpne for krepsefiske i Akerselva på veldig mange år fremover.

LES OGSÅ: Her skjedde utslippet: Tenkte på drikkevannet, "glemte" utslippsfare

Katastrofe

– Situasjonen i Akerselva er en katastrofe. Istedenfor å fokusere på de tre-fem ørretene man finner i en ti kilometer lang elv, er vi mer opptatt av de 135.000 vi burde ha funnet, sier han.

I slutten av mai satte OFA ut om lag 30.000 ørretyngel. Ingierd advarer mot troen på at det bare er å sette ut mer yngel for å øke bestanden. Det er vanskelig å få tak i yngel fordi fiskebestanden i sjøen ifølge OFA er synkende.

– Gytebestanden (som kommer inn fra sjøbeite på sensommeren/høsten, journ.anm.) i Akerselva er på 50–60 fisk. Vi skal slite med å få 30.000 rogn. Så da er det bare å gange opp og se hvor lang tid det vil ta før bestanden nærmer seg det den var. Dette tar lang tid, sier Ingierd.

Laksetrapper

Han mener det nå må komme fortgang i prosjektet med å lage fisketrapper i Akerselva. Trappene i Nedre Foss er allerede vedtatt, men Ingierd mener også Øvre Foss må få laksetrapper.

Dermed vil laksen som kommer inn for å gyte i Akerselva lettere kom opp i elva der vannet er renere og gyteområdene bedre, ifølge Ingierd.

– Det er viktigere enn noen gang å få fortgang i prosessen. Hvis det ligger noe vilje bak løftene om å få liv i Akerselva igjen må laksetrappene bygges nå.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere