Gå til sidens hovedinnhold

Se Ekebergskogens framtidige skulpturer

Bystyret har valgt å opprettholde vedtaket om en skulptur- og kulturminnepark på Ekeberg. Flere av skulpturene er innkjøpt og arbeidet med stedsspesifikke verk har startet.

EKEBERG: Går det som Christian Ringnes og C. Ludens Ringnes stiftelse vil, skal arbeidet med opparbeiding av skulpturparken etter planen starte neste år. 23 kunstprosjekter vil være utplassert hvis området i Ekebergskogen er ferdig opparbeidet i 2014.Foreløpig står skulpturene på et lager.

KLIKK DEG IGJENNOM BILDENE OVER, OG SE NI AV DE INNKJØPTE STATUENE.

Vann, lys og lyd

Adm. dir. ved C. Ludens Ringnes stiftelse, Ina Johannesen, forteller at verdenskjente kunstnere er engasjert for å lage flotte og interessante, stedsspesifikke verk for parken.

– I tillegg til flere innkjøpte skulpturer i bronse, stål og marmor så vil du i Ekebergskogen finne en paviljong i stål og reflekterende glass, et flott vannspeil med et underjordisk kunstverk som forholder seg til lys og rom, fascinerende lys- og lydinstallasjoner, og sist men ikke minst skal vi løfte frem og formidle områdets rike historie og mange kulturminner fra eldre tider, sier hun.

Ambisjonen er at det skal bli en jevnlig tilførsel av nye kunstverk i Ekebergskogen.

– Vi ser for oss en hovedåpning av parken om noen år, deretter en dynamisk utvikling av skogsparken med nye kunstverk i årene som kommer. Men vi har selvsagt et maks antall som kan utplasseres, og det totale antall vil helt sikkert også bero på fremtidig samspill mellom natur og skulpturm forteller Johannesen.

Kjente kunstnere

Kunstfaglig utvalg for skulptur- og kulturminneparken på Ekeberg har anbefalt 25 skulpturer til parken. Stiftelsens innstilling er godkjent av Kulturetaten.

LES OGSÅ: Rødt: – Skulpturparken er ingen gave

Skulpturene i det første utvalget spenner fra sent 1800-tall til i dag, og er i følge Stiftelsen utført av internasjonalt anerkjente kunstnere.

– Pierre-Auguste Renoir, Auguste Rodin, Aristide Malliol og Salvador Dali, samt flere av våre fremste norske skulptører, som Per Inge Bjørlo, Per Ung, Knut Steen, Åse Texmon Rygh og Hilde Mæhlum, nevner hun.

Konkavt ansikt

Billedhugger Hilde Mæhlum arbeider med synliggjøring av kommunikasjon, eller mangel på kommunikasjon, mellom mennesker. Hun er spesielt kjent for maskene sine og skulpturer av ansikter.

– Dette er den største skulpturen jeg har laget. Jeg er veldig spent og gleder meg til å se den oppe. Det er viktig med lys og plassering, og hvordan man kan se ansiktet på avstand, sier kunstneren.

Hun husker veldig godt første gangen hun oppdaget effekten av et omvendt ansikt.

– Når du støper et hode i betong eller gips og lignende, så får du alltid en negativ. Da jeg gjorde dette første gangen og hadde ansvaret for støpningen alene på Kunst- og håndverksskolen, så ble jeg fascinert og bergtatt. Hjernen vet automatisk at nesa går utover, man ser formen som står ut mot deg, men her går den virkelige formen innover i steinen, sier Mæhlum.

Siden da har hun syntes at den omvendte formen ble mer interessant. I ettertid har hun laget både små og store steinansikter, men Ringnes - han fikk det største.

– Jeg er glad for at det blir noe av parken. Jeg har sett Ekebergrestauranten når den var på sitt mest forfalne, og hvordan den har blitt en perle. Jeg tenker at den nennsomheten som er brukt der også vil gjenspeile seg i parken, sier kunstneren.

Natur- og kulturopplevelser

Ina Johannesen fra stiftelsen forteller at skulpturparken vil bli langt mer enn bare en skulpturpark, og at det blir mange ting å glede seg til.

– C. Ludens Ringnes Stiftelse vil etablere skogsparken ved å gjøre nødvendig skjøtsel av naturen, oppgradering av stinettet og besørge anbefalt belysning, sier hun og gir eksempler:

– Vi skal reetablere flere av de gamle, svært vakre utkikkspunktene mot byen og fjorden, og vi skal sørge for at de besøkende kan få fine sittemuligheter når det frister med en rastepause. Videre tror jeg det vil bli spennende når vi tilrettelegger for formidling av kulturminnene - bevaring av dem er svært viktig. Og selvsagt tror jeg at skulpturene som vi nennsomt skal plassere ut i naturen vil berike besøket i skogen, sier hun.

Ved siden av naturen skal parken by på to hovedelementer.

– Bekjentgjøring, bevaring og formidling av vår felles historie og kulturarv, og etablering av et rikt kunstprosjekt med utplassering av skulptur av høy kvalitet - også dette støttet av formidlingstiltak tilrettelagt for barn og unge, såvel som nysgjerrige voksne, sier Johannesen videre.

Reklame

NÅ: Eksklusiv motebutikk er i gang med sitt årlige salg