*Nettavisen* Nyheter.

Se ellevill t-bane-«flash mob» mot kvinnevold

Kampanjeleder i Hvitt Bånd Gjermund Skaar tester ut et hvitt bånd på statuen av Johan Sverdrup (statsminister 1884 – 1889). Foto: Foto: Thomas A. Strømsnes

Fredag 25. november satte både Hvitt Bånd-dagen og en FN-dag sitt preg på hovedstaden. Tema var å bekjempe vold mot kvinner.

OSLO: - I Norge blir i gjennomsnitt 274 kvinner utsatt for vold per dag, forteller Gjermund Skaar, kampanjeleder i Hvitt Bånd Norge.

Vil engasjere menn

Hvitt Bånd er en internasjonal markering av menn mot vold mot kvinner, og dreier seg om å engasjere menn. Den markeres hvert år på FNs internasjonale dag mot vold mot kvinner.

- Volden slutter ikke om ikke menn ikke engasjerer seg, derfor et det gledelig at vi har registrert en økt pågang fra menn som ønsker å delta i kampanjen den siste tiden, forklarer Skaar.

Fredag morgen fikk mange osloborgere oppleve Hvitt Bånds markering.

Flere statuer av kjente og viktige menn var kledd opp med et hvitt bånd med budskapet ”Stopp vold mot kvinner”.

- Plasser og gater er fulle av statuer av menn som har gjort store ting. Vårt signal er at skikkelige menn bidrar til å gjøre hele Norge til et bedre sted å leve, sier Skaar.

Flashmob på t-banen

Men også på t-banen gjorde aksjonen stunt. Se videoen fra "flash mob"-opptredenen på t-banen fredag morgen:

FNs internasjonale dag mot vold mot kvinner

25. november er også FNs internasjonale dag mot vold mot kvinner. Kvinnegruppa Ottar arrangerte derfor fakkeltog fredag kveld, fra Jernbanetorget.

Kvinner skal kunne gå fritt ute på gata akkurat som menn
Julie Brodkorb

Både likestillingsminister Audun Lysbakken (SV) og leder for Høyres kvinneforum, Julie Brodkorb, holdt apeller under markeringen.

- I dagens samfunn må kvinner ta spesielle hensyn når de går ute fordi de er kvinner. Vi ønsker å jobbe for at kvinner skal kunne gå fritt ute på gata akkurat som menn, sier lederen for Høyres kvinneforum, Julie Brodtkorb, ifølge Dagbladet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag