*Nettavisen* Nyheter.

Se, han snakker tegnspråk

Historien om tredukken Pinocchio som våkner til live fascinerer fortsatt, over hundre år etter at den ble skrevet. FOTO: PROMO

Pass på nesa! Torsdag inntar Pinnochio Teater Manu med sine rampestreker.

DÆLENENGA: – Det var utrolig vanskelig å få Pinocchios nese til å vokse. På film er det jo enkelt, men å få det til på scenen, er en helt annen utfordring. Hvordan vi fikk det til får publikum se når de kommer, sier produsent Mathis J. Gran hemmelighetsfullt.

For første gang

I kveld har forestillingen Pinocchio premiere på Teater Manu. Det kanskje ikke alle vet er at Pinocchio også snakker norsk tegnspråk .

– Det er første gang vi gjør en forestilling som dette. Vi kombinerer lys, videoelementer og sceneeffekter som jobber sammen med tegnspråket som språk og kunstform. I tillegg har vi utviklet noe som kalles taktil lyd. Det vil si at lyden ligger i bakgrunnen som en kulisse og kan høres for de hørende, mens de dype lydene gir vibrasjoner sånn at døve føler lyden.

Virituell verden

Det var den italienske forfatteren Carlo Collodi som i 1883 skrev eventyret om tredukken som våknet til live i treskjærer Gepettos armer. Da teater Manu skulle sette opp Pinocchio, ba de Klaus Hagerup skrive en forestilling bygget på boken om den løgnaktige lille rakkeren.

– Det har blitt en veldig visuell forestilling i en barnevennlig fortellerramme. Vi har bygget opp en virituell verden der syv skuespillere jobber sammen med videoanimasjon på scenen. Publikum blir sugd inn i forestillingen fra første stund.

Gran mener historien om Pinocchio er like aktuell i dag som for over hundre år siden.

– Den lærer barn om samvittighet og hva som er rett og galt. I tillegg er det en veldig facinerende fortelling som jeg tror vil fenge både store og små, døve og hørende. Jeg håper publikum sitter igjen med en følelse av å ha vært med på noe de aldri har sett maken til.

Forestillingen spilles klokka 18 i dag og klokka 12 i morgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.