Se hva som blomstrer nå!

VARM HØST: Magnus Grimkelsrud fikk seg en skikkelig overraskelse da epletreet plutselig begynte å blomstre i slutten av oktober.

VARM HØST: Magnus Grimkelsrud fikk seg en skikkelig overraskelse da epletreet plutselig begynte å blomstre i slutten av oktober. Foto: Foto: Privat

Familien Grimkelsrud på Godlia oppdaget noe ytterst uvanlig en måned før adventstiden: Hagens eneste epletre vekket brått følelsen av vår.

I BLOMST: Epletrær i blomst i oktober er en sjeldenhet av de store. Foto: Foto: Privat

I BLOMST: Det er ikke bare epletrærne på Godlia som er sesongforvirret. Også denne rosebusken i en hage på Nordstrand fant ut at det var tid til en blomstring til før vinteren setter inn. Foto: Foto: Tone Granholt-Henriksen

GODLIA: Epletrær er som folk flest. De elsker sol og varme. Men i hagen til Sølve Grimkelsrud i Stordamsnaret har det i løpet av senhøsten skjedd forbausende ting: Epletreet sto plutselig i full blomst.

– Jeg oppdaget det onsdag morgen. Dette har jeg ikke opplevd før, og det er veldig rart. Vi nærmer oss tross alt overgang til vinter, og om det skulle bære frem epler begynner jeg virkelig å lure på hva som skjer, sier Grimkelsrud – og legger til at det yngre og hagens eneste epletre senest i fjor bar frem epler.

Nå tillater husets barn seg å drømme om hjemmelaget eplepai utenfor sesong.

Les også: Bedre med grevling i hagen, enn grevling på taket

Sesongforvirret tre

For det er forelskelses-rosa blomster om våren, og forfriskende, blank frukt på høsten som normalt kjennetegner det nå sesongforvirrede treet.

– Det har vært rim i gresset og antydninger til frost. Men når nettene blir lange og kulda setter inn, da blomstrer epletreet, sier pappa Sølve med et smil.

Familefaren forteller imidlertid at hagens øvrige frukttrær, som plomme- og morelltrærne, oppfører seg normalt.

– Det ender vel med at det går gæli med epletreet også, men som tydeligvis er blitt påvirket av at det er sen høst i år.

Les også: Må stenge botanisk hage på grunn av avføring

Sjeldent

For Stein Bruun, leder i Hageselskapet på Godlia, er dette en sjelden hendelse.

– Naturen har nok latt seg lure. Det har jo vært 10-12 grader i perioder i høst og treet vet nok ikke lenger hvilken årstid det. Dette er uvanlig, mener han.

Han har aldri sett noe slikt skje før, men har sett bilder av busker og trær som blomstrer på tider av året hvor de egentlig skulle gått i dvale. Han tror ikke dette vil få noen følger for familien Grimkelsruds eplehage til neste år.

– Den samme blomsten kommer vel neppe igjen, men treet er såpass tett at andre blomster greit burde komme til våren. Det avhenger mer av om det er bier til stede til å befrukte blomstene, sier Stein Bruun.

Les også: Vil gå på epleslang i østkanthager

Og nå, været …

Metereologisk institutt har sammenliknet vær-tall fra høsten og det som populært kalles normalen (gjennomsnittet fra 1961-1990) for værstasjonen på Blindern.

September i år var spesielt tørr, med bare halvparten av normal nedbør. (Det kom 40,9 mm med nedbør, mens normalen er på 90 mm).

– Middeltemperaturen for september i år var 12 grader, mens det normale er 10,8 grader, opplyser klimavakt Reidun Gangstø ved Meteorologisk institutt.

Oktober var litt våtere. Det kom 91,7 mm nedbør (mot 84 mm normalt). Middeltemperaturen var 7,5 grader, mens det normale er 6,3.

– Så også oktober var varmere enn det som er normalt, sier Gangstø.

Les også: Sigrid-Ann har 100.000 husdyr

Meteorologisk institutt har også sammenliknet nedbørsmengden og temperaturen med tall fra de siste to tiårene, fordi det generelt har vært varmere enn «normalen».

Kort oppsummert ligger september-temperaturen på samme nivå i år som i hele perioden (12 grader), mens det har vært varmere i oktober enn middeltemperaturen for de siste 20 årene.

– Vi har hatt en tørrere september og en varmere oktober enn det som er normalt, oppsummerer Reidun Gangstø.

Les også:

Raner (18): – Det er bare å ta imot straffen og takke gud for at vi bor i Norge

Politiet fant påhengsmotor på do i campingvogn

Rykket ned til 3.-divisjon – kan bli mesterligaspiller

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.