RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se hva Svein har på hytta


Med en datahastighet på over 50 mbit på hytta, er det ikke noe problem for Svein Nordahl å kjøre både flysimulator, masse tv-kanaler og fire PC samtidig.
Med en datahastighet på over 50 mbit på hytta, er det ikke noe problem for Svein Nordahl å kjøre både flysimulator, masse tv-kanaler og fire PC samtidig. Foto: Foto: Ragnhild Gustad, Nordlys/ANB

[Nordlys] Det spesielle er at hytta ligger i ødemarka i Bjørndalen, åtte kilometer utenfor Longyearbyen, skriver Nordlys.

Hytta har strømaggregat, men er uten innlagt vann og kloakk. Svein Nordahl og et 50-talls hyttenaboer har en datahastighet på nettet de fleste av oss andre bare kan drømme om.

Han har Svalbards mest sofistikerte multimedierom på hytta si. Med en datahastighet på over 50 mbit, er det ikke noe problem å kjøre både flysimulator, masse tv-kanaler og fire PC samtidig. Og mens en normal familie kanskje nøyer seg med å ha en terra lagringskapasitet, har Svein Nordahl 43 terra netto – på hytta.

 

Gikk til telesjefen

At hyttefeltet har fått innlagt fiberoptisk kabel, skyldes nettopp Svein Nordahls innsats. Han visste at det lå to kabler til noen master i vegen ut til hyttene i Bjørndalen.

Sommeren 2011 troppet Nordahl opp på kontoret til Telenor-sjef Harald Fagermoen på Svalbard, og spurte om mulighetene for å få fiberkabel til hytta. Fagermoen svarte, at hvis Nordahl kunne finne 15 –17 interessenter i hytteområdet som også ville ha fiberkabel, skulle han vurdere det.

– Jeg satte meg ned og kartla hytteområdet. Jeg sleit litt med å finne ut hvem som eide alle hyttene og hvor de bodde. Det er til sammen 58 hytter på strekningen fra flyplassen til Bjørndalen, forteller Nordahl til Nordlys.

Han snakket med alle hytteeierne. 41 av dem ville ha fiberkabel, og utpå høsten samme år troppet Nordahl på nytt opp på Telenor-sjefens kontor.

 

Hakeslepp

Telesjefen fikk hakeslepp. Men sagt var sagt, og fiberkabel ble det. Hytteeierne har selv trukket kabel og gravd dem ned. Dermed har prisen bare blitt 3000 kroner per hytte for å få fiberkabel i hus.

– Mitt utgangspunkt var rein egoisme. Jeg ville ha fiberkabel til hytta, sier Svein Nordahl.

Den tidligere flygeren og teknologientusiasten bor permanent hele året på hytta i Bjørndalen. Han er uten fast bopel på fastlandet, men har en postboks på postkontoret i Longyearbyen. Opprinnelig er han fra Melbu i Vesterålen. Nordahl har drevet med flyging og flybygging i 32 år.

2. Januar i år hadde han 25-års jubileum som svalbardianer.

– 1. januar 1989 ble det åpnet for at folk flest utenom Store Norske kunne dra til Svalbard. Jeg flyttet opp dagen etter at det ble lov, forteller Nordahl.

 

3D-kino

Han har også 3D kino på det tre meter brede lerretet. 3D-effekten er best nå man sitter ganske nært lerretet:

– Her er det slik at når noen snur seg med et våpen, så dukker vi, sier Nordahl og smiler som ei sol. Han blir 64 år om noen uker, men sprudler fremdeles av entusiasme. – Jeg er byens eldste guttunge. Nå har han begynt å tenke på å kjøpe seg et sted på fastlandet. Men det blir med tid og stunder.

Longyearbyen framstår i dag som et av verdens mest avanserte digitale samfunn. Longyearbyen har hatt pilotdrift med 4G-nett siden mai 2011.

I 2004 ble det lagt en 1400 km lang fiberoptisk kabel fra Harstad via Andøya til Longyearbyen, noe som ga byen Norges raskeste nett. Fiberkabelen kostet 300 millioner kroner, og mesteparten av regningen er betalt av NASA og andre amerikanske nettkunder som trengt bedre nett til å videresende satellittdata lastet ned fra satellitter i polare baner på SvalSat.

 

Bare 7 på kobbernettet

I dag har smått og stort fibernett. Ifølge Harald Fagermoen i Telenor har Telenor lagt inn fiber til 1200 boliger og hybler, 100 bedrifter og 50 hytter rundt Longyearbyen.

Telenor har siden 2009 investert 12,1 millioner kroner i å gi fibernett til bedrifter og private i Longyearbyen.

Telenor har bare sju små bedriftskunder som fortsatt er knyttet til det gamle kobbernettet. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere