RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Se til Ålesund

Det vil helt sikkert komme flere, sier eksperter etter de to store rasulykkene i henholdsvis Ålesund og Bergen. Det gir grunn til bekymring. I dagens utgave av Ullern Avis Akersposten ser vi at plan- og bygningsetaten overser advarsler om rasfare fra en kompetent ingeniør og geotekniker altså en fagmann. At vedkommende er nabo til det omtalte byggeprosjektet kan ikke brukes som motargument. Tvert imot er det flaks at naboene har en fagmann i sin midte, som nettopp vet hva han snakker om. Det er et mye større problem når PBE lukker øynene og sier at det ikke er noen grunn til å foreta undersøkelser av grunnen. De har nemlig ikke kjennskap til at det skal være forbundet med noen risiko å foreta prosjektering i grunnen i det omtalte byggeområdet. Tenk det! Da må de jo tro at den bekymrete geoteknikeren er en bløffmaker når han med all tydelighet viser til ustabile skråninger, eksakte påvisninger av svake bergarter og at sprenging kan innebære betydelig fare. Dette har man altså ikke kjennskap til. Det er godt gjort.
Etterpåklokskap er en øvelse som er lett å mestre. Vi er overbevist om at PBE etter det som skjedde i Ålesund vil ta slike signaler alvorligere i fremtiden. Nå har utbygger fått rammetillatelse, og PBE gjemmer seg bak ansvarlig g søker. I og med at etaten merkelig nok ikke er kjent med noen risiko, er det søkerens ansvar å eventuelt foreta en geoteknisk undersøkelse. Jo da, det er svaret som PBE gir til Fylkesmannen, som i neste omgang svelger dette med søkke og snøre. Tankegangen må være: Disse naboene finner jo på alt mulig rart for å trenere en byggetillatelse.
Så får vi se da om PBE og utbygger i fellesskap går inn for å foreta en geologisk undersøkelse. Her blir det spørsmål om å redde ansikt. Å pålegge utbygger undersøkelser etter at rammetillatelse er gitt, er ikke gangbart. Det er nok i utbyggers interesse å vise ansvar i et nabolag, hvor alle spør seg om, hva i all verden er det ansvarlige myndigheter foretar seg eller ikke foretar seg?

Etterpåklokskap er en øvelse som er lett å mestre

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere