*Nettavisen* Nyheter.

Seiglivet plageånd

Denne rakkeren er sjelden populær blant mennesker. Illustrasjonen er laget av Trond Haugskott.

Den gamle rottefella er det beste middelet i kampen mot den upopulære Rattus norvegicus.

BEKKELAGSHØGDA: Isak Moore forteller om rotter som den senere tid har blitt observert på Bekkelagshøgda.

Min datter, som bor i området, fortalte at hun hadde sett rotter. Nå har jeg selv sett dem; midt på blanke dagen så jeg en svær rotte øverst i Raschs vei. Jeg har også hørt naboer fortelle om rotter i Raschs vei, sier Moore som håper kommunen kan hjelpe dem med problemet.

Hvis det dreier seg om et større område hvor det er et generelt rotteproblem kan man ringe Vann- og avløpsetaten. De kan utplassere gift i kummer, sier Vegard Jensen, saksbehandler i Bydel Nordstrand:

Dreier det seg om et privat område så kommer Skadedyrforskriften inn, sier Jensen. Forskriften slår fast at eier plikter å iverksette tiltak når nødvendig.

Gode råd

Arnulf Soleng, seniorforsker ved Norsk folkehelseinstitutt, sier at våren er høysesong for rotter.

Hvis man ønsker å sikre sin bolig mot rotter, må man huske at rotter kommer seg inn sprekker på 12 mm. Mus kommer inn sprekker som er 6 mm, forteller Soleng og legger til at moderne boliger gjerne er sikret, men at eldre boliger kan være utsatt for uinviterte gjester.

Når man sikrer bør man typisk tenke på overgangen mellom grunnmur og bekledning, ventiler, kjellervinduer og rør. Ikke glem at rottene er flinke til å klatre og at taket må sikres, opplyser forskeren og oppfordrer også folk til å redusere rottenes mattilførsel.

Får man et stort rotteproblem er det stort sett fordi det er stor mattilgang. Det kan være søppel, hundemat og mating av fugler. Ønsker man å drive kompostering er det viktig å ha skikkelige beholdere.

Vann- og avløp

Også ved å fjerne potensielle "boliger" kan man minske sjansene for å få rottebesøk.

De kan bosette seg i paller, bildekk og annet. Få det så ryddig som mulig, sier Soleng og bekrefter at Vann- og avløpsetaten kan kontaktes hvis et område får besøk av kloakkrotter.

De kan legge gift i kloakknettet, og de er jo avhengige av å få tilbakemeldinger fra folk, sier Soleng. Har man først fått rotter, er klappfeller det beste middelet.

Gift er siste løsning. Da dør ofte rottene inne i gulv og vegger og kan etterlate lukt. Dessuten ser vi altfor ofte forgiftning av andre dyr og mennesker. Men også feller må plasseres sikkert. De er kraftige, og det merkes hvis du får den over deg. Man kan kontakte et skadedyrfirma, men disse bør også bruke feller først, sier Soleng og legger til at rotter ofte ikke er synlige.

Hvis man ser dem ofte på dagtid så er det gjerne et tegn på at det er mange rotter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag