RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Seiret over kommunen

- Vi kan leve med fortettingen her på Vinderen, men ikke med brudd på lover, regler og løfter, sier Knut Haaviks svigersønn, advokat Lars Trygve Jenssen.

Vinderen: Sammen med sine tre barn eier Knut Haavik sameiet Hippodromen i Ris skolevei 1 (R.O.O.M., journ. anm.). Etter en årelang kamp mot kommunen, fikk de i forrige uke beskjed om at Fylkesmannen har tatt klagen deres til følge og gått mot byrådets vedtak om ekspropriasjon.
I 1999 mottok sameiet reguleringsforslaget for naboeiendommen Borgenveien 50, der det bygges leiligheter og næringslokaler. "En viktig premiss for planarbeidet har vært å basere planens gjennomføring på frivillighet. Det vil si at vi ikke forutsetter ekspropriasjoner fra det offentlige," het det i kommunens forslag. Planforslaget ble forelagt en advokat, som vurderte at dette var bindende for kommunen. Haavik oppfattet at ekspropriasjon dermed var utelukket, og så ikke noen grunn til å protestere på reguleringsforslaget.
Derfor kom det som et sjokk da byrådet i mai i fjor ga utbygger, Borgenveien 50 AS, samtykke til ekspropriasjon av cirka 200 kvm. fra sameiet Borgenveien 53, og cirka 250 kvm. fra Hippodromen. På grunnen skulle det opparbeides kjørebane, fortau, parkering, gang- og sykkelvei og en stor rundkjøring.
Advokatene Christian Stang Våland og Lars Trygve Jenssen i Kvale & Co har bistått Hippodromen.
- Kommunen gikk bort fra sine rettslige og politiske løfter. Utbygger på sin side bruker dette i sitt forsøk på å overta grunneiernes hager og parkeringsplasser til underpris, sier Jenssen.
Borgenveien 53, som hovedsaklig huser eldre beboere, ga raskt etter for utbyggeren.
- De hadde verken guts eller økonomi til å kjempe imot. Fylkesmannens vedtak viser at sameiet har blitt presset til å avstå verdifull grunn på sviktende premisser. Borgenveien 53 hadde en fin hage med et nydelig kirsebærtre. Dette ble kappet ned og hagen gravet opp og tatt i bruk som lagerplass for byggematerialer. Nå har Fylkesmannen opphevet ekspropriasjonsvedtaket også for Borgenveien 53, selv om de ikke klaget og utbygger allerede har overtatt. Vi har ikke fått innsyn i sameiets avtale med utbygger, men det vil overraske meg om denne etter Fylkesmannens vedtak ikke er ugyldig, sier Jenssen.
Sameiet Hippodromen ga seg ikke like lett. Haavik engasjerte advokater, arkitekt og trafikkkonsulent.
- Planfaglig var det håpløst. En svær rundkjøring inne i denne blindsonen er trafikalt umotivert. Arkitekten og trafikkonsulenten vår skisserte et bedre forslag, som også tok mindre plass, men kommunen var ikke interessert. Vårt siste forslag ville de ikke engang vurdere fordi tegningen ikke var målsatt.

Til Fylkesmannen

I august klaget de byrådets vedtak inn for Fylkesmannen.
- Hovedproblemet er at utbygger er gitt adgang til å bygge i eiendomsgrensen, som går langt utenfor den etablerte byggegrensen. I en hemmeligstemplet avtale har kommunen solgt deler av veibanen i Borgenveien til utbygger, slik at byggegrensen er ytterligere forskjøvet. Resultatet er at den nye bygningsmassen blir liggende mye lenger øst enn og opptar deler av den tidligere veibanen.
- Når utbygger utvider det bebyggbare arealet på de tomtene som er kjøpt opp ut i veibanen, og i tillegg skal slippe vei på egen tomt oppstår et plassproblem. Veien skal jo ikke forsvinne. Hvordan er dette løst av kommune og utbygger? Jo, veien er lagt over i hagen til Borgenveien 53 og inne på parkeringsplassen til R.O.O.M. Kommunens opplegg innebærer at utbygger maksimerer utnyttelsen og dermed verdien av sin egen tomt, selv om det skjer på bekostning av de etablerte beboere og næringsdrivende. Denne prioriteringen er ubegripelig, mener Jenssen.
I klagen peker Hippodromen også på at kommunen og utbygger overser 20-metersregelen, som bestemmer at privat ekspropriasjon ikke kan skje lenger enn maksimalt 20 meter fra grensen til den eiendommen som utbygges.
- Bredden av opparbeidelsen utbygger har påtatt seg er, i henhold til kommunens egne opplysninger, 40 meter, altså det dobbelte av hva loven tillater. Allerede i utbyggers nabovarsel fra 2004 fremgår det at utbygger er inneforstått med regelen, og at det er inngått en avtale mellom utbygger og kommunen som bygger på denne. Dette dokumenterer at utbygger og kommunen må ha kjent til regelen allerede fra starten av, mener advokaten, og legger til:
- At kommunen og utbygger, til tross for alt dette, kjører et massivt årelangt løp mot de etablerte grunneiere for å tvinge gjennom sin løsning uendret er ubegripelig.
Sameiet Hippodromen reagerer også på at de underveis er nektet innsyn i en rekke dokumenter i saken, blant annet alle avtalene utbygger har gjort med kommunen og med sameiet Borgenveien 53.

Knusende kritikk

Onsdag i forrige uke mottok Haavik Fylkesmannens vedtak.
"Fylkesmannen finner at kommunen ikke har hjemmel i pbl. § 38 første ledd til å samtykke til det omsøkte ekspropriasjonsinngrepet. Kommunens vedtak av 23.05.06 er ugyldig og må oppheves," heter det.
- Vi er glade for Fylkesmannens avgjørelse! smiler en lettet Knut Haavik.
Fylkesmannen er ikke nådig i sin kritikk av kommunen. Om 20-metersregelen fremgår det at "Breddegrensen må forstås som absolutt.". Om de kommunale løftene om ikke å bruke ekspropriasjon skriver han: "Vi anmoder imidlertid kommunen ved ny behandling av saken foreta nærmere vurderinger av klagers anførsel om planens rettsvirkning som ekspropriasjonsgrunnlag"
Også kommunens tilbakehold av dokumenter kritiseres: "Fylkesmannen bemerker avslutningsvis at begjæring om innsyn i kommunens saksdokumenter må rettes til kommunen. Dersom kommunen nekter innsyn, må avslaget på innsynsbegjæring treffes i vedtaks form og begrunnes... For ordens skyld bemerkes at dersom en part i en aktuell sak nektes innsyn i saksdokumenter, kan dette etter omstendighetene utgjøre en saksbehandlingsfeil, jf. fvl. § 18."

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere