*Nettavisen* Nyheter.

Seks kjemper om fremtidens Filipstad

Seks forskjellige arkitekthus er med i konkurransen om hvordan Filipstad og Fjordbyen skal se ut i fremtiden.

FILIPSTAD: Det er Hav Eiendom og Rom Eiendomsutvikling, eierne av området, som har ansvaret for konkurransen, hvor seks utvalgte arkitektteam har utviklet planer og skisser for hvordan de ønsker å se Filipstad i fremtiden.

De utvalgte er Niels Torp Arkitekter AS, Space Group i samarbeid med Arup & Partners, LPO AS, Juul & Frost Arkitekter AS (dansk selskap), Arne Henriksen Arkitekter AS i samarbeid med Jensen & Skodvin arkitektkontor AS, og Narud-Stokke-Wiig AS. Alle har satt sammen forskjellige team, og levert løsninger og tanker for hvordan området på best mulig måte kan utvikles.

Skritt for skritt

De rundt 300 målene, omtrent like stort som hele Grünerløkka, blir i dag brukt av Norges statsbaner. Tog som ikke er i trafikk eller skal rengjøres, henstilles til tomten.

En av Oslos flotteste tomter blir brukt til å vaske tog. Det er dårlig utnyttelse, sier Ole Wiig. Han er partner i Narud-Stokke-Wiig AS, et av kontorene som har lagt ned mye arbeid i å finne en god løsning for fremtidens Filipstad.

Vi har kalt det Filipstaden. Filipstaden er en forlengelse av byen som den er i dag, og vi ser på de totale mulighetene for en flott fjordby, sier Wiig.

Han har sammen med et team, sammensatt med forskjellig kompetanse, laget et forslag med et parkanlegg som går gjennom hele området.

Det er tegnet inn rundt 5000 boliger, skole, barnehage, forskjellige rekreasjons- og idrettsmuligheter og et havsenter ytterst på spissen. Filipstaden er i følge arkitekten en utvidelse av bakenforliggende bystruktur og kan utvikles skritt for skritt, uavhengig av ny infrastruktur for vei og jernbane.

Mer enn konkurranse

Vi har tatt oss friheten å tenke helhet, og samtidig se på nærliggende områder som ikke hører til selve konkurransen, men er en naturlig del av en eventuell utbygging. Vi har sett på alternativer for togene, og vi har sett på området fra Tinkern og bortover langs Frognerkilen. Muligheten for å dra Skillebekk og Frogner ned til stranden vil gjøre området unikt, og ikke minst kommer det til sin rett, sier Wiig.

Landskapsarkitekt Ola Bettum, fra Innby, er en del av teamet, og sier at det store området er enkelt å utnytte uten at gjøre spesielt store inngrep.

Vårt forslag er enkelt, og krever ikke særlig store forandringer av selve tomten. Det er bare å begynne å bygge. Tidspunktet for utbyggingen er nå et politisk spørsmål.

På grunn av utbyggingen av Bjørvika er enkelte politikere redde for å begynne på dette prosjektet, men det har de ingen grunn til. Vi trenger både Bjørvika og Filipstad, sier han og legger til at vestkantens beboere må engasjere seg.

Uansett hvem som vinner konkurransen, har vi har muligheten til å få bydelen ned til fjorden, utvikle en fantastisk tomt og anlegge en strandpromenade av internasjonal standard, men hvorfor vente til Bjørvika er ferdig utviklet, spør Bettum.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag