RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Barbeint og livredde ble beboerne fraktet ut av det brennende huset. Her er fotspor i sotet etter brannen.
Barbeint og livredde ble beboerne fraktet ut av det brennende huset. Her er fotspor i sotet etter brannen. Foto: Brann-og redningsetaten

Seks reddet etter dramatisk brann

Sist oppdatert:
Personene i det brennende huset ringte brannvesenet. Livredde fortalte personen at det var umulig å komme seg ut av det brennende huset.

EKEBERG:  Det var natt til torsdag at det begynte å brenne i et hus i Vårveien på Ekeberg i Oslo.

En av beboerne meldte i fra til brannvesenet rett før klokken fire. Brann- og redningsetaten rykket ut med flere biler og ble møtt av kaotiske tilstander da de kom fram til stedet.

Fra kjelleren var det kraftig røykutvikling, og i vinduene hang det flere personer som ikke kom seg ut av leilighetene, forteller en av røykdykkerne på Brann- og redningsetaten sin Facebook-side.

Les også: Dette er Oslos livreddere 

Seks reddet

13 personer ble evakuert, seks av dem ble reddet ut.

- I en slik situasjon må brannkonstablene prioritere hardt mellom de mange arbeidsoppgavene som skal gjøres: Noen må sette opp stige og redde de som er i vinduene, noen må sendes inn som røykdykkere for å søke etter folk, noen må slukke brannen, og noen må skaffe vann fra nærliggende kummer, skriver brannmannen på Facebook.

Les også: - Studenter bor i brannfeller

Tre personer ble reddet med stige fra baksiden. Tre personer ble reddet med stige på framsiden.

Totalt tolv personer ble sjekket av ambulansetjenesten.

Seks personer fikk behandling av ambulanse på stedet fordi de hadde pustet inn mye røyk.

Les også: Fortsatt mangel på røykdykkere i Oslo

- Sot på barbeinte føtter

Brannen startet trolig i en scooter som sto i kjelleren. Røyken spredte seg kraftig i hele boligen. Det kunne gått galt.

- I ettertid er det utrolig godt å tenke på at alt gikk godt, og at ingen ble skadet. Men dette bildet viser hvilken dramatikk som utspant seg på Ekeberg i natt. Som en av våre røykdykkere sier: «Når man har sot på barbeinte føtter, da har man vært nære på», skriver brannmannen.

Les også: To omkom i brann i fjor

De livreddende tipsene

I brannmannskapenes beskrivelse av den dramatiske hendelsen er det også listet opp fire viktige råd:

  •  Røykvarsler. Test den ofte. Hjelp gamle og uføre med å skifte batterier! Det er røyken som dreper, og det er røykvarsleren som redder liv.
  • Ring 110! Når det brenner må du ALLTID ringe brannvesenets nødtelefon 110. De sender hjelp til deg på få minutter, og kan gi deg viktige instruksjoner.
  • Sjekk at du har riktig slukkeutstyr, at du vet hvor det står, og at du kan bruke det.
  • ALDRI røm ut i en gang eller et rom som er fylt med røyk. Tenk gjennom alternative rømningsveier som du kan benytte hvis den "vanlige" veien inn til leiligheten din er full av røyk. I verste fall må du stille deg i vinduet, og vente på stigebil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere