*Nettavisen* Nyheter.

Selg boligen din i vinter!

SPÅR VEKST: Det kan være gunstig å selge boligen på denne tiden av året. Tradisjonelt stiger prisene mest de første månedene. Foto: Arkivfoto

Boligprisene pleier å øke kraftig i årets første måneder. Det er all grunn til å tro at det også blir tilfelle i 2013.

OSLO: Boligprisene fikk en myk landing i 2012, med en samlet prisvekst på 7,7 prosent fra 2011. Spørsmålet er om prisene på norske boliger vil fortsette å stige i 2013 mens resten av Europa sliter med gjeld og arbeidsledighet.

Det tror boligekspertene, og historisk sett kommer den kraftigste veksten de neste par-tre månedene.

Myk landing i 2012

– En vekst på 7,7 prosent er en høyere prisvekst enn vi hadde håpet. Vi i bransjen ønsker jo ikke at prisene skal løpe løpsk, sier leder for leder for Eiendomsmeglerforetakenes forening (Eff), Terje Buraas.

De siste tallene fra Eiendomsmeglerbransjens Boligprisstatistikk viser at gjennomsnittlige priser på boliger i desember 2012 var uendret sammenlignet med november 2012.

Prisene var 8,8 prosent høyere enn i desember 2011.

Prisutviklingen i desember er sterkere enn forventet. Ifølge nestleder i Eff, Leif J. Laugen, kan dette skyldes at det har vært unormalt få objekter til salgs i desember i år.

LES OGSÅ: Sjeiker kjøpte fjorårets dyreste bolig i Oslo

Leiligheter øker stadig

Prisene på eneboliger falt med 3,2 prosent fra november 2012 til desember 2012. Prisene i desember 2012 var 5,6 prosent høyere enn i desember 2011.

Prisene på delte boliger steg 0,6 prosent fra november 2012 til desember 2012. Prisene i desember 2012 var 6,4 prosent høyere enn i desember 2011.

Prisene på leiligheter øker med 0,9 prosent fra november 2012 til desember 2012. Prisene i desember 2012 var 10,2 prosent høyere enn i desember 2011. Den store etterspørselen etter leiligheter gjør at prisene ikke i stor grad påvirkes av sesongsvariasjoner.

Størst prisvekst i 2012 har vært i og rundt de største byene.

Utviklingen i Oslo

Prisen på boliger i Oslo steg i snitt med 8 prosent fra i fjor. Leiligheter steg kraftigst, med hele 10 prosent.

– Leiligheter står for mye av veksten, ikke minst nå i desember, sier leder i Norges Eiendomsmeglerforbund (NEF), Tormod Boldevik. Han mener myndighetene ikke i tilstrekkelig grad lykkes med å møte den voldsomme etterspørselen med boligutbygging.

Priser i 2013

Ekspertene tror på fortsatt vekst i 2013 og høy aktivitet i det norske boligmarkedet, men spår likevel at veksten blir mer moderat på 4-6 prosent.

Riktignok påpeker Terje Buraas at dette er en spådom forbundet med stor usikkerhet. I utgangspunktet ligger det fortsatt til rette for høy vekst.

Leif J. Laugen påpeker en rekke faktorer som kan dempe veksten noe i 2013. Som de rekordhøye boligprisene og et resultat av dette: rekordhøyt gjeldsnivå i husholdningene. Dette kan føre til tiltak som økt rente og at kjøpelysten dempes noe.

Bransjen tror også at tiltak iverksatt i 2012, som økt krav til egenandel, kan få økt effekt i 2013.

I 2013 vil en god del nye boliger ferdigstilles. Det fører også til at flere bruktboliger kommer på markedet og at tilbud og etterspørsel får bedre balanse.

Boligeksperter tror at vi kan merke mer til den utfordrende økonomien i resten av verden, selv om Norge har sluppet unna så langt.

– Det norske boligmarkedet fungerer bra, de som selger får solgt og de som vil kjøpe får kjøpt. Men prisnivået er høyt, sier Laugen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag