RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selger bukstykker som torskefilet


Er dette filet eller bukstykker? Kårhild Dalelv føler seg i alle fall lurt, mens Norgesgruppen fastholder at dette er filet. Alle foto: Øystein Dahl Johansen
Er dette filet eller bukstykker? Kårhild Dalelv føler seg i alle fall lurt, mens Norgesgruppen fastholder at dette er filet. Alle foto: Øystein Dahl Johansen Foto: Øystein Dahl Johansen
– Dette er juks og bedrag, sier Kårhild Dalelv om torskefileten fra Fiskemannen hun nylig kjøpte.

LJAN: – Jeg skjønner godt at de anbefaler meg å steke den halvtint, da fremstår det mer som en filet, sier Kårhild Dalelv.

Del på Facebook

Nylig kjøpte hun frossen torskefilet fra Fiskemannen på Spar-butikken på Ljan.

Da hun åpnet pakken ble hun sjokkert.

– Dette er juks og bedrag. De selger bukfisk som torskefilet, sier hun til Nordstrands Blad.

Bildet på pakken viser en fristende og tykk torskefilet, mens stykkene inni ikke likner i det hele tatt. De er så tynne at de nesten er gjennomsiktige, samtidig som de har deler av bukhinnen sittende igjen.

Dalelv kjøpte enda en pakke av samme produkt for å sjekke om det kunne være en feil fra produsenten, men fisken i pakke nummer to var av samme kvalitet.

Svampete

Bestefaren til Kårhild Dalelv drev en fiskebutikk i Kabelvåg, selv kommer Kårhild fra Narvik og vet hva god fisk ser og lukter som.

– Fisk som dette blir det laget fiskekaker av. Jeg savner den gode fisken fra Nord-Norge, sier Kårhild.

– Fisken er svampete og rar. Jeg kommer aldri til å kjøpe dette igjen, sier Kårhild.

– Kan ikke kalles filet

Nordstrands Blad har sendt bilder av fisken til fiskebutikken Fiskeriet på Youngstorget for en vurdering.

– Disse bitene er bukstykker og kan på ingen måte kalles filet. Dette brukes som regel til produksjon av fiskekaker, gratenger, puddinger osv., sier Jesper Brandstorp hos Fiskeriet.

– Hvordan vurderer dere anbefalingen om å tilberede fisken halvtint?

– Hvorfor de anbefaler å tilberede fisken fra halvtint tilstand har jeg ikke noe godt svar på, men det høres ut som en relativt dårlig idé. Det beste vil alltid være å romtemperere fisken før man steker den, sier Brandstorp.

Torsk presset i form

Torill Fausken, daglig leder på Spar på Ljan, kan ikke uttale seg i saken og henviser Nordstrands Blad videre til Norgesgruppen, som eier både Spar og Fiskemannen.

– Produktet består av 100 prosent torskefilet. Fisk har bare filet, men stykkene vil ha ulik tykkelse og størrelse. Bukstykker er også en del av fileten, sier Kine Søyland, kommunikasjonssjef i Norgesgruppen.

Frosset i blokk

Hun mener fisk frosset i blokk er annerledes enn ferske fiskefileter.

– Dette er filet som er presset sammen i en form. Derfor anbefaler vi at det tilberedes halvtint, da får man lettere et godt resultat. På varedeklarasjonen legger vi ikke skjul på at dette er torskefilet i biter som er presset sammen i blokk, sier hun.

– Så anbefalingen om å tilberede i halvtint tilstand er ikke for å skjule at dette er mindre bukstykker av torsk?

– Nei, dette produktet er laget i blokk og bør tilberedes og brukes ut fra det, sier Søyland.

MIsvisende markedsføring?

– Bildet på pakken viser en tykkere filetbit. Er bildet på pakken misvisende?

– Jeg skjønner hva du mener når du sier de fremstilles som større, men vi opplever ikke dette som villedende. Jeg beklager hvis forbrukere opplever bildet som misvisende. Uavhengig av denne saken er vi i ferd med å oppgradere designet på alle produktene våre, og dette produktet vil i fremtiden vise en fiskegryte, sier Søyland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere