RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Selger skeiv sex til gifte menn


FLORERER: Annonsene er mange og svært direkte, på nettstedet gayromeo.com.
FLORERER: Annonsene er mange og svært direkte, på nettstedet gayromeo.com. Foto: Skjermdump: gayromeo.com
– Når en fyr har sex med 35 menn uten kondom er det selvsagt skremmende, sier Morten Sortodden i PION, som registrerer sterk økning i det skeive sexsalget på nett.

OSLO: – Da jeg begynte med feltarbeid på nettet for fem år siden var det mellom 20 og 30 gutter som var aktive. Nå er det rundt 70, sier Morten Sortodden i PION, de prostituertes interesseorganisasjon i Norge.

Det er hovedsaklig gjennom nettportaler som gayromeo.com at eskorte- og sexsalg annonseres og kjøpes via chat og telefon.

Annonser med løfter som «... Masculine dominant fucker with endless energy to pound u and give u what u need», florerer.

For rundt 150 euro eller mer er det mange seksuelle tjenester som tilbys.

Nettrevolusjon

– Jeg opplever at jeg jobber i et miljø i veldig økning, sier Sortodden, som presiserer at det ikke er noe nytt at skeive selger sex.

Før foregikk kjøp og salg av sex for homofile ved byens offentlige toaletter ved Østbanehallen og på enkelte kafeer.

I dag er det hovedsakelig på nettet at skeive menn selger seg.

I motsetning til mange kvinnelige prostituerte, er det vanskelig for hjelpetiltakene å komme i kontakt med disse.

Les også: – Prostitusjon har blitt farligere med sexkjøpsloven

Uten oppholdstillatelse

Den som selger sex er ofte en person med uavklart oppholdsstatus. Han er stort sett latino, eller fra Midtøsten.

– Det er forøvrig bedre å «skryte på seg» at man er fra Brasil enn fra Kurdistan, forteller Sortodden om miljøet, som består av både menn og transpersoner.

– Etter det jeg hører er det veldig etterspørsel etter transpersoner, sier Sortodden.

Han presiserer at det også finnes norske menn som selger sex, og at man helt sikkert finner salg av sex på kjøpesentre og andre arenaer.

Morten Sortodden i PION er daglig i kontakt med skeive sexarbeidere på nett. Foto: Anne Marie Huck Quaye

Sex uten kondom

Sortodden er særlig bekymret for en ting.

– Kunnskapsnivået om seksuelt overførbare sykdommer og prevensjon er ekstremt lavt, sier han, og forklarer at flere menn ikke vet at man bør bruke kondom.

– Noen tror de ikke kan få aids hvis de er aktive, og det er skremmende at det er så lite kunnskap, sier Sortodden, som forteller at han aldri før har hatt mer kontakt med miljøet enn nå.

– Det gjør at jeg syns det er veldig alvorlig. Det er en relativt liten gruppe som selger sex her i landet, men det er en liten gruppe som har veldig mye sex, sier han.

Faller utenfor

I fjor lå tallet på antall annonser på nettportalen gayromeo.com på 230. Men her er det ofte flere som deler annonser, eller har flere ute samtidig, så eksakte tall er det vanskelig å finne.

– Alle disse guttene har hatt sex uten kondom, ifølge Sortodden.

Det er få forskningsrapporter og midler til akkurat denne mariginaliserte gruppa. PION samarbeider med helsetjenesten for papirløse. Noen sier ja til psykologisk rådgivning, tar hiv-tester på helsesenteret eller komme innom PION for kondomer.

Sortodden synes det er viktig at denne gruppa, som ofte faller utenfor det etablerte homomiljøet, blir hørt.

Han mener man kan hjelpe gruppa ved å bedre hverdagen for papirløse og deres situasjon, og ved å gi folk muligheter til å få seg en annen jobb.

Bedre helsehjelp og flere sentre for papirløse, samt en styrking av Skeiv Verden er andre tiltak som kan hjelpe på.

LES OGSÅ: – Nå ber kundene nesten alltid om suging og «full pakke» uten kondom

Sex før innvilget asyl

Sortodden nevner en ung mann som han har vært i kontakt med, som solgte sex i en periode.

– Men da han fikk innvilget asyl klarte han å leve på noen tusen kroner i måneden og stoppet å selge seg, sier han.

Det finnes mange som er relativt unge, og mange har også selv valgt å selge sex. Så lenge man kan være tilgjengelig på nett gjennom smarttelefoner døgnet rundt, tror Sortodden salget bare vil fortsette å øke.

Grunnet finanskrise og «drømmen om Europa», vil det alltid være et stort delvis skjult marked.

– Prostitusjon dreier seg bestandig om seksuelle drømmer, sier Sortodden.

For eksempel kan en heterofil mann drømme om å være sammen med en mann, eller par kan leie mannlige prostituerte til trekanter og andre aktiviteter.

Sex for å pusse opp badet

– Mange hadde nok valgt andre muligheter, men noen velger å prostituere seg i perioder. For eksempel for å pusse opp badet eller dra på ferie, sier Sortodden, som mener flere av de mannlige sexarbeiderne har et pragmatisk forhold til dette.

PION bidrar med juridisk hjelp, bistår i anmeldelse av vold eller hjelper med videre helsehenvisninger. De deler også ut kondomer.

– Noen er veldig redde, og de er vanskelig å komme i kontakt med, sier Sortodden, som forteller at det tok tre år å få opprettet god kontakt med gruppa slik at de følte seg trygge nok til å snakke med ham.

At det ikke er lett å oppnå kontakt med noen i miljøet er også merkbart for undertegnede.

Les også: Skulle bestille spa til kjæresten – ble tilbudt intimmassasje til 500-lappen

– Hvor mye kan du betale?

Etter gjentatte forespørsler om intervju, til omlag 15 prostituerte på gayromeo.com sine chatrom, flere telefonsamtaler senere og et løfte om en avtale som ble avlyst i siste liten, ble konklusjonen oppsummert på følgende måte:

– Om du vil ha et intervju er det greit, men du må nok betale for timen. Da det er meget vanskelig for dere å nå til gutter som selger sex så har dem betalt (dem=andre medier/aviser, journ, anm.).

– Sorry, my time is not free. you are not running a charitable organisation are u?

– Hvor mye kan du betale for et intervju?

– No money, no work!

Ingen av dem vi har vært i kontakt med ønsker å si noe uten å få betalt, noe dittOslo av presseetiske hensyn ikke gjør.

DITTOSLO MENER: «Norske myndigheter valgte i stor grad å ta skylappene på i 2009»

Kunder i heterofile parforhold

Fagkonsulent ved Pro Sentret, Ulla Bjørndahl, bekrefter at det ikke har blitt gjort noe forskning på menn som selger sex, etter rapporten hun selv skrev i 2010, «Et usynlig marked – En feltbeskrivelse om gutter, menn og transpersoner som selger sex».

Hun ferdigstiller i disse dager en erfaringsrapport fra prosjektet Pro Mann som begynte i 2011 og ble avsluttet i 2013.

Prosjektet har hatt fokus på kunnskapsarbeid opp mot det øvrige hjelpeapparatet som kan komme i kontakt med menn som selger sex, samt oppsøkende arbeid på internett.

Gjennom oppsøkende arbeid på erotiske chatrooms har Pro Mann vært i kontakt med 131 menn som oppgir at de selger sex. Bjørndahl beskriver deler av markedet som både uoversiktlig, mobilt og vanskelig å komme i kontakt med.

– Det er mange gode grunner til at folk som selger sex vil holde en lav profil, sier Ulla Bjørndahl.

Hun forteller at en av grunnene til at sexsalget foregår på nettet er at mange av kundene er menn som sjelden oppsøker andre «vanlige sjekkesteder for menn som har sex med menn» for å treffe en mannlig sexpartner, fordi de lever i heterofile parforhold.

– Mange av kundene er menn som lever i heterofile parforhold. Dette er menn som ikke går på London (London pub er et populært homsested i Oslo, journ. anm,) en kveld for å møte andre menn, sier Bjørndahl.

Ulla Bjørndahl, fagkonsulent ved PRO -senteret forsker på mannlig prostitusjon. Foto: Anne Marie Huck Quaye

Effektiv markedsføring på nett

I tillegg er det ofte snakk om omreisende sexarbeidere, som kommer til Oslo fra et annet europeisk land, og har gjort flere avtaler gjennom chatterom og nettsteder med kunder i forkant.

Det er effektivt å markedsføre seg på internett, og fører ofte til bedre oversikt for både den som selger og den som kjøper sex.

At politiet ikke jobber særlig målretta mot kriminell virksomhet på denne delen av markedet, mener Bjørndahl skyldes manglende fokus fra politikerne på området.

– Så lenge at det ikke legges opp til at dette skal prioriteres, så gjør ikke politiet det, sier Bjørndahl.

Hun bekrefter at politiets fokus i størst grad er retta mot synlig prostitusjon på gata, og håndhevelse av lovverket på arenaer der kvinner selger sex.

– Det er krevende å få oversikt over disse miljøene, sier Bjørndahl.

OTTAR STANGELAND STÅR FRAM SOM SEXKJØPER: – En sum penger gir meg «dunk-dunk», elendig sex og tømming

Prostitusjon og organisert kriminalitet

– Vi ser jo at vi har fått veldig mange spørsmål om seksuell helse gjennom vårt oppsøkende arbeid. En del vi har vært i kontakt med mangler grunnleggende kunnskaper om sikker sex, sier Bjørndahl.

Hun bekrefter at de gjennom deltakelse på chatterom har sett at det er en betydelig etterspørsel etter å kjøpe sex uten kondom.

I tillegg til salg av sex på nettet er det også en del løselige rykter knyttet til sexsalg på visse utesteder og andre arenaer, men dette er vanskelig for faginstanser å få verifisert.

– Prostitusjon knytter seg jo i en del tilfeller til organisert kriminalitet, og det kan hende at det er foregår andre former for kriminalitet i noen av disse miljøene, forteller Bjørndahl.

Det kan også være noe av grunnene til at det er vanskelig å komme i kontakt med disse miljøene.

Mer effektivt på nett

Ettersom det finnes mange omreisende sexarbeidere og markedet er uoversiktelig, er det vanskelig å si noe sikkert om det er blitt en stor økning av menn som selger sex eller å anslå et antall på hvor mange menn som selger sex i Norge.

– Det er ofte mer effektivt å markedsføre salg av sex på nettet enn på andre arenaer, fordi du når mange potensielle kunder på kort tid og kan gjøre avtaler på forhånd via nett, sier Bjørndahl.

Kjent for politiet

– Vi er jo kjent med at det foregår mannlig prostitusjon i byen her. Når vi jobber mot sexkjøpsmarkedet, så prioriterer vi arbeid som vi mener gir best effekt innen bekjempelse av menneskehandel, sett opp mot de ressursene vi har til rådighet. Vi avdekker jevnlig personer som kjøper sex, senest forrige uke, men vi prioriterer ikke spesielt mannlig prostitusjon, sier politiførstebetjent ved seksjon for organisert kriminalitet, Rune Solberg Swahn.

– Man skulle sikkert ønsket at politiet skulle gjort mer for å håndtere sexkjøpsloven, menneskehandel, sexkjøp og hallikvirksomhet. Når vi igjen skal vekte innsatsen innen menneskehandel, er det viktig for oss hvilke miljøer som utgjør en størst trussel, sier Swahn.

Noen av miljøene utmerker seg med å drive multikriminalitet, og er spesielt grove innen menneskehandel:

– Vi har et eksempel på en sak fra Litauen-miljøet. Det er et eksempel på et miljø som drev ulike typer kriminalitet, også menneskehandel. Kvinner ble voldtatt av bakmennene etter kort tid at de ankom landet, sannsynligvis som en form for å bli underkastet og for å få makt over kvinnene, sier Swahn, som samtidig sier at det ikke er han bekjent lignende saker innen mannlige prostitusjonsmiljøer.
 

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere