*Nettavisen* Nyheter.

Selger våpen for rettferdighet

Guro Lystad fra Nordre Aker under en aksjon i Trondheim for tre uker siden.

Førstkommende fredag er Guro Lystad (18) fra Nordre Aker med på å selge våpen utenfor Nationaltheatret.

NORDRE AKER: - Jeg vil at Norge skal vite hvor norskproduserte våpen havner, sier Lystad.

Hun skal "selge" leketøysvåpen til forbipasserende sammen med flere andre ungdom, alle med bind for øynene. Dette for å vise hvordan norsk våpeneksport foregår.

Ønsker økt kontroll

- Norge vet ikke hvor våpnene de produserer havner. Dette illustrerer vi ved å selge våpen med bind for øynene. Samtidig spør vi folk som går forbi om de synes det er dumt at Norge ikke har kontroll over norske våpen, og ber de om å skrive under på en stor kampanje for økt kontroll, sier Lystad.

Hun er med i Changemaker, Kirkens Nødhjelps ungdomsorganisasjon, som jobber for å endre årsakene til fattigdom og urettferdighet. Nå vil de forandre norsk våpenpolitikk.

- Det er urettferdig at det hver dag drepes tusen mennesker av håndvåpen. Og for alt vi vet kan det være norske kuler som tar liv, sier Lystad.

Må ta ansvar

Changemaker mener at Norge må ta ansvar for de våpnene vi produserer, at norsk ammunisjon merkes og vi må få strengere kontroll og økt åpenhet rundt eksporten av våpen og ammunisjon.

Aksjonen arrangeres i forbindelse med Changemaker og Kirkens Nødhjelps store innsamlingsaksjon på tirsdag.

Da går 40 000 mennesker over hele landet med bøsse for å samle inn penger til arbeidet for mennesker som lever i skyggen av krig og terror.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.