Sender norsk feltsykehus til Nepal

Oslo (NTB): Norges Røde Kors planlegger å sende et feltsykehus med operasjonsstuer til Nepal allerede tirsdag.

Norges Røde Kors understreket på en pressekonferanse søndag at det er viktig at nødhjelpen i katastrofeområdet er godt koordinert, men hovedkontoret i Genève har gitt grønt lys for at Norge sender et feltsykehus.

– Det er mange som kommer inn med hjelp til hovedstaden Katmandu nå, så vi vurderer om vi bør etablere sykehuset i et mer kritisk område der så mange andre ikke kommer til, sier generalsekretær Åsne Havnelid på en pressekonferanse der også utenriksminister Børge Brende var til stede.

Sykehuset vil ha 60 senger. Over 50 personer fra Norge har allerede meldt seg og gitt beskjed om at de vil reise til Nepal for å bidra for Norges Røde Kors.

Tonje Tingberg skal reise allerede mandag for å delta i et internasjonalt kartleggingsteam som skal se på hvor behovene for hjelp er størst.

Havnelid forteller at nødhjelpsarbeidet i Nepal er krevende.

– Vi har fått meldinger i dag om store etterskjelv. Mennesker er fryktelig redde og desperate. Bygninger har rast sammen. Folk er redde for å gå inn i bygninger som kan rase sammen, sier hun.

Hun påpeker at nødhjelpsarbeidet i Nepal er vanskelig.

– Mobilnettet er nede i perioder. Veistrukturen er ødelagt. Vi vet at det er mange landsbyer som ligger vanskelig til som er rammet, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.