RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Senior- sentrenes viktighet

Denne uken la Helse- og velferdsetaten frem en undersøkelse som forteller at 97 prosent av brukerne av Oslos seniorsentre (også kalt eldresentre) opplever tilbudet som viktig. Betydningen av å ha et seniorsenter å gå til, øker med brukernes alder. Dette er ikke akkurat noen bombe for oss i Lokalavisen St. Hanshaugen som besøker de to seniorsentrene i bydelen jevnlig, og som stadig snakker med fornøyde brukere. Enhver bruker av et seniorsenter, og enhver pårørende til en bruker, vet hvor stor rolle disse institusjonene spiller i manges liv. Likevel er det godt å få på plass tallmateriale som bekrefter det vi allerede vet. Seniorsentre over hele byen har stadig opplevd angrep i år med trange budsjetter. Det finnes ingen lov som pålegger bydelene å drive seniorsentre, og dermed er det mulig både å kutte og legge ned, uten at noen griper inn. Tallenes klare tale bør gjøre seniorsentrene mindre sårbare for fremtiden.

Det var i september 2005 at bystyret ba byrådet om å gjennomføre en undersøkelse blant de mer enn 34.000 brukerne av Oslos 42 seniorsentre. Målet var å synliggjøre og eventuelt bedre sentrenes tilbud. Rundt 2 800 personer har avgitt svar. Det er flest over 80 år som har svart. Resultatet forteller at seniorsentrene er noe langt mer enn et sted der man får en kopp kaffe eller leser avisen. 93 prosent av de spurte besøker et seniorsenter hver uke, 53 prosent er innom flere ganger i uken. Sentrene oppfattes som en arena hvor man kan treffe kjente og ukjente, dele erfaringer og ha felles aktiviteter. Gjennom dette bygges et sosialt nettverk som er en støtte ved sykdom og når en har problemer, bekrefter brukerundersøkelsen.

Den bekrefter også at seniorsentrene bidrar til at brukerne kan ta vare på sin helse og ha et mer meningsfylt liv. Alle seniorsentre tilbyr en eller annen form for fysisk aktivitet og kjøp av mat. Dette forebygger både feil- og underernæring og inspirerer eldre til mer fysisk aktivitet, foruten den sykdomsforebyggende og helsefremmende effekt det har, heter det i undersøkelsen.

Brukerundersøkelsen avdekker at innsatsen til frivillige på seniorsentrene også har økt de siste årene. Sentrene er blitt møteplasser hvor frivillige kan engasjere seg, ved siden av å kunne bruke seg selv og være del av et sosialt miljø.

Brukerundersøkelsens anbefalinger skal nå følges opp av bydelene, etatsapparat og berørte instanser. Det dreier seg blant annet om å sikre mer forutsigbare økonomiske rammer for seniorsentrene, og å få skriftlige samarbeidsavtaler mellom bydelene og seniorsentrene. Aktuelt er også kompetansebygging for bedre å kunne ivareta ensomme og isolerte eldre, og en videreutvikling av seniorsentrene som møtesteder for eldre fra etniske minoriteter.

Lokalavisen St. Hanshaugen håper brukerundersøkelsen nå leses flittig, både av administrasjonen, av bydelspolitikerne våre og av bystyret som bestilte den.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere