Ser frem til unike Holmenkollen

Blir unikt: Anlegget blir unikt i verden når det blir ferdig, mener nå pensjonerte Rolf Nyhus, tidligere mest omtalt som Kollengeneralen. Foto: Grace Brynn

Blir unikt: Anlegget blir unikt i verden når det blir ferdig, mener nå pensjonerte Rolf Nyhus, tidligere mest omtalt som Kollengeneralen. Foto: Grace Brynn

Kollengeneralen er han kalt. Rolf Nyhus har gjort det meste som er å gjøre for skisporten og vintergleden.

HOLMENKOLLEN: Rolf Nyhus sprer fortsatt skiglede og skaper livskvalitet. Som seniorrådgiver i Skiforeningen er Holmenkollen fremdeles hans hjertebarn.

I prøve-VM 13.-14. mars blir store deler av det nye Kollen-anlegget tatt i bruk for første gang.

– Spennende! sier Nyhus. – Det vil ikke finnes maken i hele verden, når dette står ferdig! Jeg har hatt ansvar for mange aktiviteter i Holmenkollen, smiler han.

– Jeg er pensjonist nå, men leder et par prosjekter for Skiforeningen. Det har skjedd en enorm utvikling. Jeg ble ansatt i Skiforeningen i september 1977. Da hadde jeg alt satt i gang Holmenkollmarsjen. Rekordåret var 1982-83, med 8000 deltakere! Nå kalles det Holmenkollen Ski-maraton. Jeg delte ut laurbærkrans til sistemann! Poenget er at ALLE som klarer å gå på ski, kan være med. For meg er sistemann viktigere enn førstemann. I år er det satt en deltakergrense på 4000, sier han.

Sist lørdag arrangerte jeg Østmarkrunden, som jeg startet i 1970, som formann i Nordstrand Idrettsforening. Det er gjennomført 27 renn! Jeg er litt stolt av Østmarkrunden. Folk kan sette seg mål, trene og nå dem.

– I min første jobb som ansatt i Skiforeningen, var jeg med på å få Ski-VM til Oslo i 1982. Vi dro til Nice med litt overtalelseskraft, og 16. mai 1979 fikk vi VM! Jeg ble ansatt som generalsekretær for VM og var det frem til 1983. VM i 1982 var en stor folkefest med syv norske gull! Kanskje det skjer igjen? Året etter foreslo Kjell Hovda at det skulle etableres en skiskytterstadion i Kollen, noe jeg støttet. Første VM i skiskyting gikk av stabelen i 1986. Jeg har også vært med på å starte Barnas Holmenkolldag. Thorvald Greve i Skiforeningens styre var primus motor, og jeg var en sterk støttespiller. Arrangementet har over 8000 deltakere hvert år. I fjor og i år arrangeres Barnas Holmenkolldag i Frognerparken.

Kollen året rundt

– Stein Roger Bull i NRK har også vært en viktig støttespiller. Da han foreslo sommerkonsert med Oslo Filharmoniske orkester ble jeg inspirert og da også Roald Øyen kom på banen med "Ta sjansen", var Sommerkollen etablert. Det var faktisk flere land som TV-overførte Sommerkonserten enn world cup-konkurransene. Flott pr, Kollen kan brukes året rundt. Det økte turiststrømmen til Oslo. Det er over en million besøkende i Kollen hvert år! Kollen hadde hundreårsjubileum i 1992. Da bygget vi også om bakken. Det er over 120 arrangementer her i løpet av året. Det er tull å snakke om bare det ene hopprennet! Det skjer så mye mer her enn det.

En spydspiss

– Jeg håper det nye anlegget blir en spydspiss for Oslo og ski-Norge. Jeg gleder meg til å se den nye flotte bakken i bruk, sier han.

– Men anlegget blir ikke bare for eliten. Det skal også favne brukere i alle aldrer. I Midtstulia blir det bygget seks småbakker fra K-5 til K-58. Med Holmenkollbakken K-120 og Midtstubakken K-95 blir det totalt åtte bakker. Bakkene får plast og lys, og området blir tilrettelagt for rulleski- og rullestolbrukere. For å sikre finansieringen ble det laget et spleiselag med stat og kommune. For hver krone vi skaffet privat, kom staten og kommunen med det samme. Nå har vi nådd målet, og Jan Bøhler, Rune Gerhardsen, Christian Ringnes, Børre Rognlien og Hans Herman Horn kan glede seg over resultatet på 45 mill, sier Nyhus.

Villsnø

– Vinteren 89-90 var det så grønt i Kollen at du kunne slå plenen! Da fikk vi kjørt snø hit fra Finse. De takket oss fordi vi skaffet dem tidlig vår! Vi hentet jo 380 jernbanevogner med snø. Like før Holmenkollrennet skulle starte begynte det å snø noe skikkelig. Da ringte de fra Nitimen og spurte om det ble renn? "Ja", sa jeg. "Nå har vi jo fått "vill-snø"! Uttrykket ble straks spredd i alle nyhetssendingene, smiler Rolf.

– Denne vinteren er god for folkehelsa! Rene folkevandringen i Marka i helgen. 200.000 på ski! Jeg er glad for klimakrisen, den er helt topp!

I 2001 fikk Rolf Nyhus PAN-prisen for sin enorme innsats for Kollen. Han har også fått St. Hallvardsmedaljen i år 2000 og Kongens gull i 2002.

– Det er jeg stolt av! Men jeg vil også trekke fram alle de frivilliges innsats. Uten dem hadde ikke dette vært mulig. De stiller i tusenvis. Dugnadsånden i Norge er enestående. Ikke mange nasjoner har noe tilsvarende. Jeg må også nevne noen av ordførerne i Oslo. Albert Nordengen, Per Ditlev-Simonsen, og nå Fabian Stang; et fantastisk samarbeid! De har vært helt avgjørende for Skiforeningen. De har gitt meg motivasjon og bidratt til å sette Kollen på kartet. Skiforeningen er alene i verden om å arrangere hopp, langrenn, kombinert og skiskyting i samme arena hvert år. Men foreningens oppgave er også å få FOLKET UT I MARKA! Og det lykkes. Et eventyr! Men det flotteste vi har, er Kollen!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.