*Nettavisen* Nyheter.

Sett de unge først

LEDER, 18/6-2009:

I kveld kommer bydelspolitikerne i Bydel Bjerke høyst sannsynlig til å gjøre seg upopulære. Bydelen sliter økonomisk - og 35 millioner kroner skal spares inn. Det kuttes over hele fjøla, og blant annet rammes tilbudet til de unge. En av tre stillinger i Bjerke uteteam skal bort, og tilbudet ved fritidsklubbene skal reduseres.

Landsforeningen for utekontakter LUK advarer mot kuttene i Bydel Bjerke. Bydelen har de siste årene hatt lave tall på kriminalitetsstatistikken, i tillegg til god oppfølging av unge som slutter på skolen. Men nå frykter LUK for situasjonen i bydelen.

Det er lite som er så viktig som å gi de unge muligheten til en god oppvekst. Unge som ikke har et fritidstilbud, vil fort begynne å vanke gatelangs. Da er veien til hærverk og verre kriminalitet mye kortere enn inne på en fritidsklubb. Og bedre blir det ikke når det ikke er noe uteteam som kan fange opp de som faller utenfor. Bydel Bjerke har i dag et ungdomstilbud å være stolt av. Kutt i slike gode prosjekter er en kortsiktig besparelse som vil slå hardt tilbake.

Vi er klar over at politikerne som skal vedta kuttene ikke gjør det med glede. I et innlegg i dagens avis, skriver BU-nestleder Geirmund Jor (SV) at han vanskelig kan svare for disse kuttene. Bydelens økonomiske problemer skyldes i hovedsak en enorm økning i sosialutgiftene. Jor retter kritikk mot Høyre og Frp i byrådet, som ifølge Jor heller sparer penger enn å kompensere for utgiftene med å gi mer penger til bydelene.

Denne uka kommer riktignok sosialbyråd Sylvi Listhaug på banen og bevilger 100 millioner til Oslos bydeler for å kompensere for økte sosialutgifter. Men dette er ikke nok, og i alle fall ikke når midlene fordeles skeivt i forhold til behovet. Mesteparten av pengene fordeles etter kommunens kriteriesystem, ikke etter hvor mye penger bydelene faktisk trenger. Dermed blir kompensasjonen bare småpenger for en bydel med Bjerkes sosialhjelpsutgifter.

Det er ingen overraskelse at en lokalpolitiker fra SV kritiserer et blått byråd, men denne gang er det vanskelig å ikke være enig med Geirmund Jor. Nå må den politiske prestisjen legges til side og de unge settes først.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.