RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sett på maki!

Nye norske favorittretter lages av wasabi, soyasaus og syltet ingefær – samt kjenninger som torsk og laks.

Jeg husker godt da tacoen gjorde sitt inntog. Den smaksrike, mexicanske maten tok raskt over for frikassé på lørdagskveldene.

Da tacoen kom og vant, hadde vi allerede blitt beseiret av fremmedlandsk mat mange ganger. Kinabølgen kom først. Så kom kebaben fra Midtøsten, og danket nesten ut vår stolthet pølsa. Siden kom italiabølgen med pesto, ruccola, ciabatta og pastavarianter i det vide og det brede.

Deretter kom spaniabølgen med sine tapas, som er blitt nåtidens innbegrep av kos og «comfort food». Alt er tapas! Server en liten pølsebit i en skål, og det blir tapas. Eller rigg til en stor buffé til konfirmasjons- eller bryllupsfeiringen – det blir også tapas.

Ikke glem rakefisken!

Hvilken bølge skyller inn over landet nå? Jo visst, det er asiabølgen. Asiatisk mat er enkel, rask, smakfull og sunn, noe samtidens mennesker setter ekstremt høyt.

I fremtidens bøker om norsk mat tror jeg vi vil få lese om torsk i soyasmør, laksemaki med pepperrot, ribbe med ingefær. Vi adapterer, rett og slett, og det synes jeg er helt herlig.

Samtidig håper jeg vi ikke glemmer hvor vi kommer fra. Sildegryn, kalvedans og rakefisk er jo rimelig smaksrikt og eksotisk det også.

Sushi til folket

Sushi er den mest populære asiatiske maten. Inntil nylig var sushi elitistisk jet-set-mat, men nå har de fleste større byer i Norge fått et sushitilbud – riktignok av varierende kvalitet. Å servere rå fisk krever mye av så vel kokken som fisken.

Hygiene og riktig arbeidsmetode er avgjørende for å lykkes.

LES OGSÅ: Dette er sake(r)

Her til lands er det tre tilberedningsmåter som regjerer i sushibarene: Sashimi, som kun er tynne, elegante skiver av fisk. Nigiri sushi, der sjømaten ligger oppå ris. Og makirull, der ingrediensene er pakket inn i tørket sjøgress.

Alfa og omega for disse tilberedningene er behandlingen av risen. Den er nemlig «glasert» i en sursøt lake av riseddik.

Mange års utdannelse

I Japan har sushikokkene mange års utdannelse, men det skal ikke hindre oss i å lage velsmakende sushi hjemme på vår norske kjøkkenbenk.

Hvis du vil ha makiruller på ditt faste repertoar, kan det være lurt å kjøpe en rullematte av bambus – det letter tillagingen. For øvrig kan hjemmesushikokken ta med seg denne handlelisten til butikken.

Riseddik, mirin (laget av risvin uten alkohol og sukker), syltet ingefær, wasabipasta (laget av sterk grønn pepperrot), soyasaus (Kikkoman duger her) og nori (= tørre ark laget av sjøgress/alger, brukes til makiruller).

Hvis du er ekstra interessert, kan du skaffe deg en riskoker også.

Makiruller med laks og mango

Ingredienser

(4 personer)

350 g sushiris

4 dl vann

ca. 1 dl riseddikblanding (se under)

Riseddikkblanding:

1 dl riseddik

1 ss havsalt

1 ss mirin

5 ss sukker

Makiruller:

4 nori-ark

Den kokte sushirisen (se over)

fersk laks skåret i lange strimler

1 avokado skåret i skiver

noen friske korianderblader

2 ss syltet ingefær

1 mango i strimler

wasabi

Framgangsmåte

Skyll risen i rennende vann til vannet blir klart. Ha i ris og vann i en kjele og kok opp. Skru ned varmen og la trekke i ca. 20 minutter.

Lag imens riseddikblandingen ved å varme riseddik, havsalt, mirin og sukker til sukkeret har løst seg opp. Må ikke koke. La både risen og riseddikblandingen avkjøles litt, før du vender riseddikblandingen inn i risen.

Til makirullene legger du et nori-ark på en bambusrullematte. Fukt fingrene og legg på en neve med ris, press dette lett utover i et tynt lag, men ikke på de siste 5 cm av papiret – her stryker du i stedet på et tynt lag wasabipasta eller vann for å lime rullen sammen. Legg på laks, avokado, mango, koriander og ingefær. Rull stramt sammen med matta, slik at du får en fin rund fasong og rullen limer i enden. Lag én hel rull per person. Før servering skjæres rullene i seks til åtte skiver. Server med soyasaus og eventuelt mer syltet ingefær og wasabi.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere