RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Setter fattige på dagsorden

=Oslos initiativtaker og redaktør, Vibeke Omberg, ble denne uken tildelt Amnesty Internationals menneskerettighetspris. - Jeg kaller henne Angel, sier Dagfrid Fossen, som selger magasinet på CC Vest.

Sentrum: - Prisen går til Vibeke Omberg, men vi ønsker å anerkjenne alle hennes kolleger, sier generalsekretær i Amnesty International Norge.
- Ikke veldedighet
- Omberg kunne lett ha kastet seg på den kommersielle bølgen, men har istedet valgt å gi en stigmatisert gruppe tilbake verdigheten sin, og gitt tiggere, hjemløse og rusmisbrukere muligheten til å sysselsette seg selv og få en betydelig inntekt. Hun bryter ned fordommer mot fattige i Norge og gir dem stoltheten tilbake. Alle gateselgerne er svært gode ambassadører for sin gruppe. De står hardt på og tar selv ansvar for sin egen situasjon, roser styremedlem i Amnesty, Catharina Vogt fra Vinderen.
- Denne prisen betyr enormt mye for oss alle. Det er ikke veldedighet jeg driver med, men det totalt motsatte. Jeg er fullstendig avhengig av mine kolleger, understreker Omberg.
100 personer selger =Oslo i hovedstadens gater, og opplaget har økt fra 10 000 til 50-60 000 kopier. Selgerne kjøper bladet for 20 kroner og selger det videre for 40 kroner.
- Det er alle slags typer mennesker som selger magasinet. Det er voksne som ble mishandlet som barn, tidligere marinejegere og hockeytalenter, selvmordskandidater og genier. You name it! opplyser Omberg.
Jenta med det store smilet
På CC Vest står Dagfrid Fossen og selger magasinet.
Billedkunstneren og standup-komikeren som lider av spillegalskap og ADHD takker Omberg for at hun har en grunn til å stå opp om morgenen nå. - Jeg kaller henne bare Angel, smiler Fossen.
- Og jeg kaller Dagfrid Sun. På CC Vest går hun under kallenavnet "Jenta med det store smilet", forteller Omberg.
- Jeg stråler på jobb og blir ikke sliten. Jeg finner stadig på nye slagord. Når barn gråter har jeg en del triks på lur, og jeg har til og med stått og sunget blues og spilt gitar, sier Fossen stolt.
Hun sammenligner jobben med en vitamininnsprøytning.
- Jeg er som en tørr bil som har kommet inn på en bensinstasjon. Jeg blir heiet fram og ved å stå fram har jeg fått en ny mening med livet.
Fossen er ikke i tvil om hva hun vil bruke sin nye inntekt på.
- Jeg vil kjøpe en bolig der jeg kan leve og male. Det er ikke ideelt å bo på hospits.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere