*Nettavisen* Nyheter.

Setter kurs mot sommeridyllen

og Arman Surizehi ( 17 ½) gleder seg til å slippe unna bystresset i Oslo. Snart reiser de til Arendal for å nyte sommeridyllen og dyrke kreativiteten på Agenda X´Sommerleir. Foto: Ingrid Christensen

Arman Surizehi ( 17 ½) og Hanyeh Khazan (16) gleder seg til å bytte bort eksoslukt og bystress med måkeskrik og sommeridyll på Sørlandet.

OSLO: Snart setter de kursen mot Arendal og sommerleiren til Agenda X, Antirasistisk Senters ungdomsavdeling.

- Jeg gleder meg veldig. Det er deilig å komme seg litt ut av byen og vekk fra foreldre og bare være sammen med venner. Det er gøy å møte nye mennesker og å se noe annet enn det du gjør hver dag. Denne sommerleiren er for alle, uansett om du er hvit, svart, gul eller rosa. Agenda X er en ressurs for ungdommer, sier Arman Surizehi, juniorleder for Agenda X´ Sommerleir.

- Har hørt så mye bra om leiren

Det er fjerde året Nordstrandsgutten er med på sommerleiren til Agenda X. Men Hanyeh Khazan skal være med på sin første sommerleir noen gang.

- Jeg meldte meg på fordi jeg har hørt så mye bra om leiren fra tidligere deltagere. Og nå gleder jeg meg bare til å komme meg litt ut av byen og til å komme litt bort fra den vanlige hverdagen. I og med at jeg ikke skal reise bort i sommer, så hørtes leiren ut som et godt alternativ, sier Hanyeh Khazan.

- Det er kult å være der


Årets sommerleir er den åttende Agenda X arrangerer på Hove leir i Arendal. I en uke skal leirdeltakerne kose seg i solsteika på Tromøya, Sørlandets største øy.

- Jeg har hørt det er veldig mye hoggorm på Tromøya, men jeg overlever vel, flirer Hanyeh Khazan.

- Tromøya er dritfin med stor strand, fotballbinge, stor gresslette og volleyballbane. Det er kult å være der, fortsetter Surizehi.

I tillegg til soling og bading står en rekke ulike workshops på programmet, som dans, sang, rap, graffiti, trommekurs og teater.

- Og for første gang, har vi invitert profesjonelle instruktører i sang og dans fra London, sier William Karlsen, prosjektmedarbeider i Agenda X Sommerleir 2010.

I tillegg kommer skuespiller og regissør Iram Haq.

- Temaet for årets sommerleir er nemlig individ og kultur. Vi har derfor invitert forskjellige personer til å snakke om hva disse begrepene faktisk betyr. Iram Haq skal fortelle om sine erfaringer og vise fram kortfilmen sin, Skylappjenta. Skeiv Ungdom kommer også for å fortelle om sitt arbeid. Og vi jobber fortsatt med programmet, sier William Karlsen.

Alle skal ha det gøy

Arrangørens mål er at alle leirdeltakerne skal gøy sammen, samtidig som de skal lærer noe.

- Alle skal komme tilbake og føle at de har fått noe ut av leiren. Den siste dagen skal alt deltagerne har lært i løpet av leiren vises på en scene. Den konserten kommer vi til å reklamere litt for i Arendal sentrum, så vi kan vise flere hva vi har lært, sier Karlsen.

Og er det noe Arman Surizehi husker fra fjorårets leir, så er det avslutningskonserten.

- Liker du å stå på scenen, men ikke får muligheten, så får du det her. Konserten er det jeg husker best, men det er heller ikke så rart. Det er jo sisteinntrykket fra leiren, sier han.

Khazan er derimot litt mer usikker på om hun kommer til å stå på scenen under årets avslutningskonsert.

- Jeg har litt sceneskrekk, men jeg får ta det som det kommer, avslutter hun.

Hvilken sommerleir skal du på?

Skal du på sommerleir i sommer, eller kanskje du er med å arrangere sommerleir i sommer? Legg informasjon om leiren i kommentarfeltet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.