RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Setter kursen mot Liberia


Ungdomsengasjement: Adelina Troll Andersen (15, t.v.) og Miriam Strøm Natvig (16) er to av tre ungdommer som reiser til Liberia for å møte afrikanske ungdommer på den Plan-bygde skolen. 
Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Ungdomsengasjement: Adelina Troll Andersen (15, t.v.) og Miriam Strøm Natvig (16) er to av tre ungdommer som reiser til Liberia for å møte afrikanske ungdommer på den Plan-bygde skolen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Torsdag reiser Miriam Strøm Natvig (16) fra Ullevål til Liberia og en skole bygget av penger samlet inn fra norske ungdommer.

ULLEVÅL: 16-åringen fra Ullevål, som til daglig er elev på Katta, er også juniorrådgiver i URO, Ungdommens Rettighetsorgan i Plan Norge. Torsdag reiser hun og to andre URO-medlemmer på en åtte dager lang felttur til det vestafrikanske landet.

– URO mener engasjert ungdom er nøkkelen til utvikling, og jobber for at alle land skal la ungdom slippe til i beslutningsprosesser, sier Miriam.

Norsk initiativ

På ett år ble det samlet inn 250.000 kroner til et skolebygg.

– Vi skal besøke landsbyen hvor URO-skolen står ferdig bygd, et resultat av stort engasjement fra barn og ungdom rundt om i Norge, sier Miriam.

I Liberia begynner bare halvparten av alle barn på skolen, og kun 35 prosent av dem er jenter.

– Skolene er der, men ofte så langt unna at foreldrene heller velger å holde barna hjemme. Med URO-skolen har barn og ungdom fått en skole i nærmiljøet. Nå skal vi ned og høre hvordan det fungerer, sier Miriam.

Stort potensial

En av de andre deltakerne er Stabekk-jenta Adelina Trolle Andersen (15).

– Liberia er et land med stort potensial. Borgerkrigen sluttet i 2003, men de har valgt Afrikas første kvinnelige president, Ellen Johnson-Sirleaf, sier Adelina.

Med en ung befolkning som har opplevd krig er det viktig at ungdom oppfordres til å delta, mener de to jentene.

– Vi ønsker med feltturen å styrke kontakten og samarbeidet med ungdomsgruppa CAB Foya, et slags URO i Liberia, utveksle erfaringer og ideer for hvordan unge skal få sin stemme hørt, sier Miriam.

LES OGSÅ: Neste stopp: Amazonas

– Si meningene din høyt

Hun er klar på hva norsk ungdom som vil utrette noe bør gjøre:

– Si meningene din høyt så alle hører det. Finn et tema og en organisasjon som engasjerer deg, sier hun.

At det fungerer er Adelina et bevis på. Etter et innlegg på Aftenpostens debattsider SiD, ble hun oppringt av barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken. I dag sitte hun i det nyoppnevnte offentlige utvalget som skal utrede unges makt og deltakelse i Norge, ledet av Trond-Viggo Torgersen.

Når Miriam og Adelina kommer hjem fra Liberia skal de to jentene holde seminarer.

– Da skal vi spre det fantastiske budskapet! Det er nesten så jeg gleder meg til vi kommer hjem igjen, smiler Adelina.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere