RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sex og krim for fjortiser


Bildetekst
Bildetekst
Hva jeg ønsker å formidle med nyevenner.com? En spennende historie for ungdom. Med mye sex og dop og krim.

ULLEVÅLSVEIEN: I Ullevålsveien bor det en forsker og lege som heter May B. Lund. Hun elsker bydelen sin for sine parker, gode ølsteder og koselige nærbutikker. Og nærheten til jobben på Rikshospitalet. Men det vi skal snakke om er den nye boken hennes, godevenner.com. Hun har tidligere utgitt flere bøker på forskjellige forlag, både for voksne, barn og unge. Deler av sitt liv har hun bodd i USA, England og Israel. Hun har bodd flere steder i Oslo også, men mener altså St.Hanshaugen er det perfekte sted å bo.

Hvorfor ikke?

I May B.Lunds ferske bok møter vi Oslo-jenta Anette som er lei det meste inkludert skole og Facebook. Hun starter jakten på en kjæreste på nettet og møter en 19 år gammel norskpakistaner. Dermed ruller det i gang med forelskelse, sex, svik, hevn, narkotika og tragedie.

-Hvorfor ungdomsbok, og hvorfor dette temaet?

- Til alle slike spørsmål er det lett å si: Hvorfor ikke? Det er ikke så enkelt å forklare hvorfor en bestemt bok skrives. En ide, en prat med redaktøren min på forlaget - og så er man i gang. Jeg har skrevet bøker for barn og unge før også, og syntes det var både utfordrende og moro. Den

forrige ungdomsboka - en biografisk roman om Rosa Luxemburg - ble belønnet med Riksmålsprisen og det ga meg en god porsjon selvtillit når det gjelder å skrive for denne målgruppen.

Pakistansk bad guy

- Du valgte noe så politisk ukorrekt som en pakistansk bad guy?

- Er det politisk ukorrekt? Kjennetegnet på politisk og sosial modenhet må vel være at det ikke er noe tema vi behøver være redde for å skrive og snakke om. Og hvorfor dette kravet om politisk korrekthet når det gjelder litteratur for barn og ungdom? Ville noen forlange eller ønske at en voksenroman skulle være politisk korrekt? Snarere tvert imot!

- Hva ønsker du å formidle med denne boken?

- En spennende historie, først og fremst. Sex og krim for fjortiser, vil kanskje noen si. For selv om dette er en såkalt crossover-roman - det vil si beregnet på eldre ungdom på vei inn i voksenlivet - så vet jo alle at den reelle lesegruppen er 13-14-15 åringer. Boka inneholder store doser sex, dop og krim. Og de som måtte mene at en pakistansk skurk er politisk ukorrekt, vil antagelig mene at en abort uten snev av moralisering og skyldfølelse også er det. Men det avgjørende må vel være at temaene er behandlet i en litterær kontekst som holder nødvendig høy kvalitet.

Begjærlig smuglesning

- Har du tenåringer selv?

Nei. Men jeg har ingen erfaring som overvektig seriemorder heller. Og det hindret meg ikke i å skrive en krimroman med slik hovedperson.

Hvem tror du kommer til å lese denne boken?

- Jenter! Målgruppen er, som sagt, aldersgruppen 16-17 og oppover, men jeg er sikker på at det finnes mange kule og nysgjerrige fjortiser som vil smuglese begjærlig.

Forsker og forfatter

Du er lege og forsker. Influerer den delen av livet over på forfatteren?

- Å være forsker er noe mer enn en jobb; det er hele tiden å forsøke å stille spørsmål i kanten av hva vi vet. Å være sykehuslege er en spennende og utfordrende jobb som ofte plasserer meg i dramatiske situasjoner der jeg konfronteres med livets ytterpunkter. En forsker og en forfatter har mye felles. En grunnleggende nysgjerrighet, tumle rundt med ideer og spørsmål, utfordre og utforske etablerte sannheter, lete etter forklaringer og svar. Pluss evnen til å jobbe konsentrert og isolert i dager og uker og måneder i strekk, bli så oppslukt av arbeidet at man blir døgnvill, glemmer helger og helligdager.

Men selv om det er fellestrekk og overlapping, er det svært viktig for meg å holde legerollen og forfatterrollen strengt adskilt. Som lege er jeg avhengig av pasientens tillit. Og den dagen en pasient spør meg om han kan ende opp som en karakter i en roman, har jeg ikke lenger noe i legeyrket å gjøre.

- Når i all verden er det du skriver?

- Jeg skriver innimellom, i ferier og helger. Jeg er lite sosial og privatlivet mitt ville nok de fleste karakterisere som en katastrofe - håpløst og patetisk.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere