RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SFO for alle

En kartlegging av Bydelene Stovner og Alnas SFO tilbud viser at mange foreldre velger å holde barna sine hjemme. Nå vil flere SFO- ledere fokusere på å gjøre tilbudet attraktivt for alle barnefamilier.

Groruddalen: Undersøkelsen viser også en meget skjev fordeling mellom etnisk norske barn og de med minoritetsbakgrunn som brukere av SFO.
Innvandrerfamilier er svært underrepresenter på SFO-tibudet, og dette er noe som må undersøkes nøyere.
Det er mange forskjellige kulturer her i vårt nærmiljø samt etnisk norske, men hva årsaken er til at mange ikke bruker SFO det vet vi ikke, sier Jeriko SFO leder og ansvarlig for kartleggingen, Bjørnar Holsæter.
Ny undersøkelse
Holsæter, sammen med Haugen SFO-leder Hilde Jørgensen, skal følge opp undersøkelsen i de kommende månedene ved å sende ut en spørreundersøkelse til alle familiene i Stovner og Alna bydeler for å få innsikt i hvorfor hele 60 prosent av potensielle brukere velger å ikke sende barna til SFO etter skoletid.
Vi vil gjerne vite hvorfor foreldre velger å ikke bruke SFO, for deretter kanskje forandre tilbudet slik at det kan være tilrettelagt for alle barn, sier Holsæter.
Integrering
SFO er et tilbud for barn fra 1.-4. klasse, hvor barn leker og gjør lekser etter endt skoledag. Fordi tilbudet spiller en så sentral rolle i barnas hverdag vil gjerne SFO-lederne at flere foreldre benytter seg av tilbudet.
Vi representerer en oppvektsarena som kan bidra både til økte skoleprestasjoner og som er et viktig ledd i både språkutvikling og integrering hos minoritetsspråklige barn, sier Jørgensen, og fortsetter:
Vi er heiagjengen deres. Vi leker med dem, hjelper dem med lekser og drar igang prosjekter. Vi bidrar med et godt og trygt oppveksttilbud, og ønsket hadde vært at alle barn i bydelene gis likeverdig mulighet til å oppleve den gode hverdagen på SFO.
I de to bydelene ligger andelen av minoritetsspråklige barn på 49 prosent i 1-4. klasse, men bare 19,4 prosent går til SFO etter skolen. Dekningsprosenten blant de etnisk norske barna er på 60,2 prosent.
Det er jo veldig synd for integreringen, både for norske og minoritetsspråklige, at en så viktig arena etter skoletid ikke blir utnyttet, sier Holsæter.
Det er jo selvfølgelig foreldrenes valg, men vi vil gjerne vite hvorfor de ikke benytter seg av tilbudet, og sørge for å tilrettelegge tilbudet på en måte som når alle.
Bydelene
For et år siden ble SFO flyttet fra Skoleetaten til bydelsdirektørens bydelsadministrasjonen, og dette har ført til mange justeringer.
Bjørnar Holsæter vil at SFO blir behandlet som noe mer enn et tilsynsorgan, og at muligheten til å bli "skolenes forlengede arm", med språkutvikling og sosial kompetanse blir imøtekommet.
Vi er en tjeneste for folket, og nå når vi ikke alle, sier han.

Vi er barnas heiagjeng
Hilde Jørgensen, Haugen SFO-leder
Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere