RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SFO i fokus

Den nye kartleggingen av Skolefritidsordningen i bydelene Stovner og Alna har bragt mange viktige problemstillinger frem i dagslyset.
Først og fremst er det selvfølgelig viktig å vektlegge det betydelige fraværet av minoritetspråkelige på SFO i områder hvor denne gruppen representerer en stor del av befolkningen, noen ganger hoveddelen.
Det at SFO-ledere selv har tatt initiativet for å få dette ut er et meget positivt skritt i riktig retning, og man får håpe at det nå blir tatt affære lengre opp i bydelsadministrasjonene.
SFO er ikke bare en arena hvor barn kan leke etter skoletid, det har også vist seg å være en meget effektiv måte å integrere barna, både etnisk norske og de minoritetsspråklige. Daglig kontakt, utover vanlig skolegang, med norsktalende voksenpersoner kan spille en sentral rolle for barn som ikke snakker norsk hjemme.
Dette fostrende miljøet er selvfølgelig en ypperlig mulighet for etniske norske barn også til å utvikle sosial ferdigheter og selv være en del av integreringsprosessen.
Når regjeringen selv har gått inn for å fokusere på økt integrering, er det viktig at mulige gjennomføringsorganer blir brukt på best mulig måte, og ved at flere foreldre velger å ta i bruk SFO kan man hjelpe ferdighetene til første- til fjerdeklassingene.
Oppfølgingsundersøkelsen som kommer i løpet av året, igjen på initiativ fra SFO-lederne selv, blir en uhyre viktig del av å gjøre SFO tilgjengelig for alle barnefamilier. Statistikkene er nå i boks, og det tid for å kartlegge hvorfor åtte av ti minoritetsfamilier velger å ikke sende barna på SFO, og hvorfor flere etnisk norske også holder barna hjemme etter skoletid. Selv om denne kartleggingen fokuserer på to bydeler, er nok resultatene aktuelle for både resten av Groruddalen og for Oslo generelt. Et problem har blitt satt på dagsordenen, og det er nå på tide at både bydeler og Stortinget tar affære.
Spekulasjoner rundt prisen på SFO har stått sentralt i forklaringen på hvorfor barn ikke går på tilbudet, og dette bør følges opp sammen med potensielle andre hindre. I dag koster det 1800 kroner for et barn på SFO, og det er for dyrt for mange både etnisk norske og minoriteter. Politikerne må sette SFO i fokus og utnytte en arena som kan fremme ferdighetene til barn på langsikt. Hvis barn kan utvikle sosiale ferdigheter, få leksehjelp og språkutvikling i en og samme arena, bør dette kunne gjøres tilgjengelig for alle gjennom lavere priser og økt informasjonsarbeid. Sparte penger i dag kan ha langvarige negative konsekvenser når barn med dårlig språk og sosiale ferdigheter skal gå gjennom skolen og deretter arbeidslivet. Hvis barn blir fulgt opp både på skolen og i fritiden sier det seg selv at de har større sjanser for å bli gode medborgere på lang sikt.
Nå har SFO'ene selv tatt opp ballen, og nå må bydeler og poltikere være klare til å ta imot og føre saken videre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere