RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SFO reiser seg

I februar viste en undersøkelse i bydelene Alna og Stovner at minoritetsspråklige er sterkt underrepresentert i Skolefritidsordningen. Nå har Bydel Stovner tatt affære og gitt SFO en sentral rolle i satsningsområdene til bydelen.

Haugen: Når du leser Bydelens strategiske plan, så kjenner vi i SFO oss utrolig godt igjen, spesielt med hensyn til barn og språk, sier Hilde Jørgensen, leder av Haugen SFO og koordinator for bydelens SFO-er.
I Strategisk plan for Bydel Stovner er SFO tildelt en sentral plass som blant annet språkutviklingsarena, et ledd som hittil ikke er utnyttet godt nok. Vinterens undersøkelse viste at det kun var 19 prosent minoritetsspråklige i SFO i Bydel Stovner, og dette i et område hvor 30 prosent er av ikke-vestlig bakgrunn. SFO-ene skal nå satse stort på rekruttering, og Jørgensen kan vise til at det er seks prosent flere fremmedspråklige i høstens kull enn det var i 2003 da undersøkelsen ble gjennomført.
SFO har hittil vært en underkjent arena, men nå skal vi jobbe med innholdet og kvalitetssikre tilbudet, sier Jørgensen.
Stebarn
SFO lå for fem år siden under bydelene. Så flyttet de til Utdanningsetaten. Nå er de tilbake på bydelsnivå. Med så mange omrokkeringer har det vært vanskelig å forankre tilbudet, og koordineringen har derfor vært en utfordring.
Det finnes store lokale ulikheter mellom SFO-ene i bydelen. Nå har vi en plan som forplikter alle og vi kan organiseres mye bedre, forteller Jørgensen. Hun fikk koordineringansvaret for SFO-ene i Bydel Stovner i mars og skal ha stillingen ut august når det skal bli vurdert om det skal opprettes en fast stilling.
Bydelen har også lagt SFO inn i Handlingsplan for Ungdom og kulturenheten for 2005, og konkrete handlingsplaner er iverksatt for å utnytte SFO til sosialisering og språkutvikling for alle barn.
Det er viktig for SFO å reise seg igjen. Vi har vært et stebarn uten fast forankring og det er viktig at vi nå tar ansvar for egen utvikling, det er så mye vi kan og vil få til, forteller Jørgensen.
Mer informasjon
Kursing, nettverksgrupper og tett samarbeid med bydelens andre støttespillere for barn og utdanning skal hjelpe Stovners SFO-er å styrke tilbudet. Mange minoritetsspråklige velger å ikke sende barna sine på SFO etter skoletid fordi det ofte er en forelder hjemme og fordi mange ikke er klar over tilbudet.
Nå må SFO-ene tenke nytt for å tiltrekke seg også denne målgruppen.
Vi har 58 prosents dekning i Stovner Bydel. Det er 735 barn som er på SFO, forteller Jørgensen, og vil prøve å tiltrekke seg enda flere. Hun mener at SFO-ene ikke har vært flinke nok til å informere om sine tilbud, og dette er et område som skal forbedres fremover.
SFO-ene har inngått tette samarbeid med barnehager, skoler og andre institusjoner som kan videreformidle informasjon om SFO. SFO-lederne har også gått på kurs for å øke sin kulturelle forståelse.
Flott samarbeid
Med fast forankring i bydelens strategiske planer kan SFO-ene nå tenke fremover og lage langsiktige handlingsplaner for å gjøre SFO til et attraktivt tilbud for alle bydelens beboere.
Samarbeidet med strategisk ledelse har hittil vært veldig positivt.
Det er utrolig viktig at SFO knyttes opp til bydelens strategiske planer og arbeide. Det er en utrolig viktig institusjon, sier Maria Brattebakke, Stovners bydelsdirektør.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere