RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

SFT på feil jorde?


 
 

Undertegnede har på naturens premisser drevet yrkesfiske i Oslofjorden i førti år. Derfor kan jeg med stor sikkerhet si at det er helt urealistisk å tro at denne opprydding og deponeringen av giftholdige masser, som Oslo Havn foretar med velsignelse av SFT, skjer uten stor spredning. Min erfaring er at det er naturen som styrer klodens miljø, og det vi kan bistå med er å ikke overbelaste den.

På 1950-60-tallet var Bundefjorden i ferd med å kollapse. Det ble da satt i gang et omfattende arbeid for å begrense tilførslene til fjorden, og etter over tretti år fikk vi bekreftelse på at vi var på rett vei. Blant annet viste det seg ved at fjordreka var på vei tilbake, og de aller fleste begynte å føle seg tryggere.

Så, i perioden 2000-2005, får vi dette galemathiasopplegget i regi av Oslo Havn med dumping av forurensede masser på Nesoddens område. Som kjent munnet det ut i en folkeavstemning med bakgrunn i at føre var prinsippet ikke ble fulgt.

Det er for meg uforståelig at SFT og Departementet kunne la seg lure av Oslo Havn til å gå med på denne utdaterte og lettvinte måten å løse problemet på. Jeg kan også vise til Statens vegvesens egen rapport fra pilotforsøket ved Ursvik - Helvik i Bundefjorden, som var et forholdsvis lite utslipp og hvor spredningen var på ca 400 meter ut av deponiområdet.

Jeg var heldig og fikk delta på et seminar på Kolbotn 19. november sist høst om vannområdet Bunnefjorden med Årungen- og Gjersjøvassdraget. Det var representanter fra deltakerkommunene, forskningsmiljøer, Fylkesmannen, frivillige organisasjoner med flere, og spesielt hyggelig var det at 3 ordførere fra henholdsvis Nesodden, Frogn og Oppegård hadde prioritert denne samlingen som er begynnelsen på et svært viktig miljøprosjekt i Follo.

Der kom det klart frem at landbruket har en avgjørende rolle for vannkvaliteten i nedbørsfeltet til både Årungen og Gjersjøen, og staten må derfor komme på banen med gode virkemidler som gjør at tilførsler av næringsstoffer fra dyrka mark til vassdragene reduseres betydelig. Samtidig ble det poengtert at opphoping av fosfor i jordsmonnet vil fortsette å gjødsle vassdragene i flere år fremover selv om nye tilførsler reduseres. For best mulig måloppnåelse i tiden fremover er det helt essensielt med tett interkommunalt samarbeid der landbruket, forskningsinstitusjoner og frivillige organisasjoner bidrar fortløpende med sin spisskompetanse.

Arbeidet har kommet i gang på bakgrunn av EUs vanndirektiv og Forskrift om rammer for vannforvaltningen. Dette er gledelig og jeg ser det som en videreføring av det arbeidet som ble gjort tidligere som nevnt ovenfor. På bakgrunn av dette kan jeg ikke, dersom tallene ekspertene fra Innbyggerinitiativet har lagt frem for spredning av miljøgifter i forbindelse med dumpingen er riktige, forstå hvordan myndighetene kan tillate Oslo Havn å fortsette dumpingen ved Malmøykalven.

Tormod Aaslund

Pensjonert yrkesfisker og representant for Innbyggerinitiativet

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere