RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shibir på Grorud

Klokken er 06.45 midt i påskeferien. Likevel er det mye som foregår på Grorud skole.

Grorud: Nesten 200 indiere som er samlet til første europeiske leirskole, også kjent som Shibir.
- Deltakere på denne samlingen kommer fra nesten hele Europa. Litt over halvparten bor i andre land enn Norge. Vi pleier å ha slike samlinger både lokalt og regionalt, men dette er aller første Shibir som samler hele Europa, sier en av koordinatorene, Ram Vaidya.

Disiplin og respekt

Skolens deltakere skal læres moralske verdier gjennom lek og alvor. På programmet er det både foredrag, yoga og skuespill.
- Neste generasjon bør lære noen grunnleggende moralske verdier for å bli bedre forberedt på voksenlivet. De skal lære seg å ha respekt for verden rundt dem. Det gjelder både respekt for foreldre, men også for miljøet og naturen. Dette foregår gjennom uformelle aktiviteter, diskusjon og spill, sier Vaidya.
Grunnen til å begynne dagen så tidlig er å lære unge selvdisiplin.
- Vi oppfatter selvdisiplin som noe meget viktig for utvikling av personligheten.
Derfor overrasker det ikke at der er lite lyd på Grorud skole, selv om det er nesten 200 unge folk som er samlet.
- Vi hadde en samling i England der 100.000 indere deltok. Kun 19 politifolk passet på. Og de sørget for trafikken. Dette fikk vi skryt for fra statsministeren, sier Vaidya.

Integrering

Det er unge folk som er hovedsakelig andre- og tredjegenerasjons innvandrere som deltar på leirskolen. Da er integrering i vertssamfunnet et viktig tema.
- Vi er svært opptatt av det å fortelle unge folk at de skal bruke det beste fra begge kulturer, sier leder for Hinduenes Verdensråd i Norge, Manoj Misra. Han bor selv i bydel Alna.
Sammen med Dhirendra Kant Shukla er han ansvarlig for den norske biten av arrangementet.
- Det er mange lokale deltakere. Derfor er det greit å arrangere Shibir her på Grorud skole. Dessuten har vi hatt en skandinavisk samling her i høst og har gode erfaringer med dette.

Logistikk

Deltakerne som kommer fra utlandet overnattet på skolen. Mange var i følge av sine foreldre. Bare det å organisere matlaging for så mange var en utfordring i seg selv.
Skolens kjøkken er altfor lite for å betjene så mange, derfor er det laget en slags feltkjøkken i skolegården.
- Det er mange som stiller opp og hjelper til med matlaging. Derfor går alt greit for seg, sier Misra.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere