RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Shopper brukt og billig


KAN BRUKT: Jason Cassidy i bruktbutikken Robot, mener jentene ligger i tet hva angår kjøp av brukte klær. FOTO: KJERSTI LERKERØD
KAN BRUKT: Jason Cassidy i bruktbutikken Robot, mener jentene ligger i tet hva angår kjøp av brukte klær. FOTO: KJERSTI LERKERØD
Helga Fjærvoll fra Natur og Ungdom foretrekker gjenbruk. Heldigvis er det billig og trendy.

CARL BERNER: ¿ Second hand er kjempebra, forteller Helga Fjærvoll fra Carl Berner. Siden i fjor vinter har hun vært med i Natur og Ungdom og for alvor fått øynene opp for miljø. Med Østkantavisa på slep, skal hun vise hva som er miljøvennlig og etisk forsvarlig shopping. Første stopp er Fretex Unika i Markveien.

Bytt med venner

¿ Jeg kjøper generelt lite klær, men det jeg kjøper er mye second hand, forteller 17-åringen. Selv om Fjærvoll liker å se seg rundt, prøver hun å begrense forbruket.
¿ Det er viktig at man ikke drar og shopper som en hobby, men fordi man trenger noe. Man kan for eksempel sy om ting, eller lage smykker selv hvis man har skjell og liknende. Da får man dem akkurat som man vil ha dem, og slipper å kjøpe flere. En annen ting man kan gjøre er å bytte klær med venner. Da kan man finne mye fint helt gratis, fastslår hun.
¿ Og det er kjempeflott at bruktklær har blitt så in. Det hjelper at kjendiser går med det, og det er også bra at folk leverer inn egne klær, forteller hun.

På Robot

I bruktbutikken Robot lenger nede i gata kan ansatt Jason Cassidy bekrefte Fjærvolls inntrykk. Second hand er i vinden.
¿ Second hand blir mer og mer populært. Norske gutter kan være ganske konservative, men særlig dametingene selger bra, forteller Cassidy, som også har tilknytning til bruktbutikken Trabant i samme gate.
¿ Vi liker gjenbruksprinsippet. Mye av klærne våre er også third hand, altså redesignet. Vintage er også mye mer unikt en masseproduserte klær.
Fjærvoll er veldig fornøyd med utvalget i butikken.
¿ Små uavhengige butikker er mye koseligere enn store butikker. Du får jo ikke samme stemning på Gina Tricot som her!

Tenker miljø

For Fjærvoll er det også viktig at klesplaggene holder lenge.
¿ I dag lages mange klær i dårlig kvalitet så de skal gå i stykker tidligere. Det er bedre å bruke litt mer penger på noe som holder, enn å kjøpe billige plagg som må byttes ut ofte, forteller hun. Fjærvoll oppfordrer også folk til å se på merkingen på klærne de kjøper. Er de laget av organisk materiale er de langt mer miljøvennlige.
¿ Skulle alle levd som oss, hadde vi faktisk trengt fire jordkloder. Det er så lite som skal til for å gjøre noen endringer, forteller hun, og har klart seg uten å kjøpe noe på denne shoppingrunden også.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere