*Nettavisen* Nyheter.

Si ja til fosterbarn

nnDet er ikke alltid barnevernet er blant de mest populære. De må gripe inn i situasjoner der de biologiske foreldrene enten ikke kan ta vare på sine barn, eller trenger hjelp til dette. Problemene som ligger bak kan være så forskjellige. Men fellesnevneren er at det handler om sterke følelser og vanskelige valg. Det er et rotfesta prinsipp at de fleste ønsker å ta vare på sine egne barn. Og det er en høy terskel før samfunnet griper inn og overtar omsorgen.

De siste åra får vi stadig flere historier fra barn som mener terskelen har vært for høy. Naboer og myndigheter har latt ting skure og gå for lenge før de har grepet inn. Prisen er det barna som har fortsatt å leve i vanskelige oppvekstforhold som har betalt.

Noen av tabuene er heldigvis i ferd med å brytes ned. Samfunnet har i større grad innsett at det finnes rusproblemer og psykiske problemer blant voksne med omsorg for barn, og det er barn som vokser opp med familievold hjemme. Selv om det garantert finnes tilfeller som ikke fanges opp den dag i dag, håper og tror vi det er en lavere terskel for å be om hjelp nå.

Fosterhjem er en svært viktig del av det tilbudet barnevernet kan gi disse barna. Hvert eneste år plasseres et antall barn fra hele Oslo i fosterhjem. Men fosterhjemstjenesten trenger sårt at enda flere familier melder seg. Mange av de som plasseres ut fra Oslos bydeler havner i et fosterhjem utenfor Oslo, fordi det er mangel på aktuelle familier i hovedstaden.

Derfor holdes det nå uforpliktende kurs for alle interesserte familier i Oslo. Alle får et forberedelseskurs som varer i tre, fire måneder. Bente Nederberg i fosterhjemstjenesten sier det er like mange motivasjoner for å være fosterhjem som det er familier. Men at alle blir fulgt godt opp i forhold til motivasjon, alle får hjemmebesøk i forkant av at de blir valgt ut som fosterhjem, og at oppfølgingen underveis også er god.

Nina (22) forteller en av historiene bak barnevernets fosterhjem: Jeg takker barnevernet og mine fosterforeldre for at det har gått så bra med meg, sier Nina, som håper andre familier ser verdien av å stille opp som fosterhjem. Behovet vil hele tida være der.

Fosterhjems-tjenesten trenger sårt at enda flere familier melder seg

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.