Sier nei til kutt i handlehjelp for eldre

KRITISKE: Leder for Nordstrand bydelsutvalg Arve Edvardsen (H) og leder for Nordstrand Høyre, Pia Farstad von Hall, mener man glemmer de svakeste når man i enkelte bydeler har strammet inn på bistand til matvarehandel til syke eldre. – Ikke alle klarer å handle på nett. Det er dessuten dyrt, sier høyrepolitikerne. Foto: Kristin Trosvik

KRITISKE: Leder for Nordstrand bydelsutvalg Arve Edvardsen (H) og leder for Nordstrand Høyre, Pia Farstad von Hall, mener man glemmer de svakeste når man i enkelte bydeler har strammet inn på bistand til matvarehandel til syke eldre. – Ikke alle klarer å handle på nett. Det er dessuten dyrt, sier høyrepolitikerne. Foto: Kristin Trosvik Foto: Foto: Kristin Trosvik

Nordstrand Høyre sier klart ifra at de ikke ønsker kutt i bistand til handling av matvarer for eldre.

Aud Kvalbein (KrF).

OSLO/NORDSTRAND: Bakgrunnen for utspillet er at Osloby skrev at flere bydeler har innskrenket praksisen med at hjemmetjenesten kjøper mat for syke eldre, sist Bydel Grünerløkka. Nylig fikk flere brukere av handletjenesten i Bydel Grünerløkka brev om at de må bestille mat per telefon eller internett.

– Vi vil gjerne markere at det går en grense for hva det kuttes i, sier Pia Farstad von Hall, leder av Nordstrand Høyre og medlem av bystyrets finanskomité.

Hun får støtte av Arve Edvardsen (H) som er leder for Nordstrand bydelsutvalg.

– Vi er positive til å tenke nytt om eldre og bruk av teknologi. Mange eldre klarer fint å bruke nettet. Men vi er opptatt av at de svakeste ikke skal bli taperne her, sier Edvardsen.

For øvrig er det i Nordstrand Bydel ikke planlagt kutt i denne tjenesten. Cirka 200 brukere i bydelen får bistand til handling av hjemmehjelpen.

Les politiloggen: Lurte gullkjede fra 92-åring

Åpne for andre løsninger

– Nordstrand Høyre er opptatt av at eldre skal få hjelp innenfor rammer de behersker. At eldre som kan bruke internett og har helse til det ordner med sine matvarer selv er bra, men trenger de hjelp må de få hjelp. De svakeste blant de eldre må ikke være en budsjettpost det kuttes i, sier Farstad von Hall.

Nordstrand Høyre ser for seg en løsning som ivaretar de eldre og samtidig frigjøre tid for hjemmehjelpen.

– Kanskje bydelen kan samarbeide med matvarekjedene, en «eldrepakke» med rimelig utkjøring mellom klokken 8-16, for eksempel. Men at de som har vært avhengig av hjelp til handling nå plutselig får et pålegg om å bestille dette selv, er ikke greit. Dette har jo blitt en veldig dyr tjeneste for mange også, sier Edvardsen.

Individuelle vedtak

Eldrebyråd Aud Kvalbein (KrF) understreker at ingen tjenester er kuttet.

– Alle brukere av hjemmetjenesten får individuell vurdering og hjelp etter det behovet de har. Bydelene avgjør hvordan hjelpen skal gis. De som har behov for praktisk bistand til handling av matvarer får vedtak om dette, sier eldrebyråden.

Hjelpen kan gis på ulike måter, ved hjelp til telefon- eller nettbestilling eller fysisk handling.

Eldrebyråden understreker at det ikke er foretatt noen endringer eller sentrale føringer nå. Bydel Grünerløkka er ikke den første bydelen som innfører netthandel.

– Cirka halvparten av bydelene i Oslo har hjulpet brukere som mestrer det til netthandel lenge. Så her er det ikke noe nytt, annet enn at netthandel har en rivende utvikling, sier Kvalbein.

Hun påpeker at det betales egenandel for praktisk bistand fra hjemmetjenesten, inklusive hjelp til handling.

– Dette er derfor heller ikke en gratis tjeneste, sier Aud Kvalbein.

Les også: Eldresvindlere kler seg ut i legefrakk

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.