RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Viseadministrerende direktør i GE Healthcare, Bjørn Fuglaas (f.v.), spesialrådgiver Are Tomasgard i Fagforbundet Industri Energi, lokalt tillitsvalg i GE Marit Lorentsen og leder i LO Oslo, Roy Pedersen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup
Viseadministrerende direktør i GE Healthcare, Bjørn Fuglaas (f.v.), spesialrådgiver Are Tomasgard i Fagforbundet Industri Energi, lokalt tillitsvalg i GE Marit Lorentsen og leder i LO Oslo, Roy Pedersen. Foto: Karl Andreas Kjelstrup

Sier nei til nye naboer

– Vi kan ikke legge om produksjonen selv om noen får soveromsvinduet sitt rett ved siden av, sier GE Healthcare-sjef Bjørn Fuglaas, som frykter for bedriftens fremtid.

STORO: Siden 1940 har farmasibedriften GE Healthcare, med røtter tilbake til Nyegaard & Co (tidligere Nycomed) holdt til i Nycoveien på Storo. Nå frykter både ledelsen og de ansatte at oslopolitikernes iver etter å bygge nye boliger kan presse frem kroken på døra.

Har vedtatt boliger

16. juni vedtok bystyret å omregulere en tomt i Sandakerveien 99B til boligformål med opp mot 270 leiligheter, vegg i vegg med GE Healthcares produksjonslokaler i Nycoveien. Samtidig er det kunngjort at det også er satt i gang et planarbeid for omregulering av Vitaminveien 6, fra industri til blant annet boligbebyggelse, forretning og næringsvirksomhet.

Buffersone forsvinner

– Støy er en kilde til nabokrangel, og det er ikke til å unngå at produksjonsbedrifter produserer støy. Vi frykter at omregulering og boligbebyggelse kan få uheldige konsekvenser for arbeidsplassene og bedriftens omdømme, sier lokalt tillitsvalgt for de ansatte, Marit Lorentsen.

GE Healthcare driver forskning, utvikling og produksjon av farmasøytiske produkter. Til tider med døgnkontinuerlige skift og med støykilder som ventilasjonsanlegg, kjølemaskiner, aggregater, lasting, lossing, og snøbrøyting nattestid, opplyser viseadministrerende direktør Bjørn Fuglaas.

Han er bekymret for at interessekonflikten mellom boliger og industri i Nydalen-området vil gi bedrifter som GE Healthcare dårlige rammebetingelser.

– Folk liker ikke støy i bomiljøene sine. Vi kan ikke drive uten å lage lyd på ugunstige tidspunkter. På sikt frykter vi derfor at bedriften kan bli tvunget ut av Oslo, sier han, og uttrykker stor bekymring.

– Tenker de bare bolig?

– Farmasiindustrien er av en annen karakter enn industrigrenene som forsvant fra Norge på 1980-tallet på grunn av konkurranse fra lavkostland, fordi kunnskapsnivået og teknologikravene er større. Helsesektoren er et vekstområde i alle verdensdeler og aktiviteten krever stor grad av forskning, produktutvikling og økt produksjon, hvilket er tilfellet her, sier spesialrådgiver Are Tomasgard i Fagforbundet Industri Energi.

De får støtte fra LO.

– Vi undres noen ganger om bypolitikernes tanker egentlig gå lenger enn til boliger og rekreasjon for innbyggerne. Det er urealistisk at alle områder i Oslo som har vært regulert til næring og industri kan bebygges med boliger, sier leder for LO i Oslo, Roy Pedersen.

– Tiltak som gir og bevarer arbeidsplasser og reduserer veitransport må inn i Oslos helhetlige byutviklingsstrategi, sier Pedersen.

Støy er en kilde til nabokrangel

Marit Lorentsen

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere