RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sier nei til nye naboer


Ingunn Gjerstad (LO), Are Tomasgard (Industri Energi), tillitsvalg Marit Lorentsen og Roy Pedersen (leder i LO Oslo).
Ingunn Gjerstad (LO), Are Tomasgard (Industri Energi), tillitsvalg Marit Lorentsen og Roy Pedersen (leder i LO Oslo). Foto: Foto: Karl Andreas Kjelstrup
– Vi kan ikke legge om produksjonen selv om noen får soveromsvinduet sitt rett ved siden av, sier GE Healthcare-sjef Bjørn Fuglaas, som frykter for bedriftens fremtid.

STORO: Siden 1940 har farmasibedriften GE Healthcare, med røtter tilbake til Nyegaard & Co (tidligere Nycomed) holdt til i Nycoveien på Storo. Nå frykter både ledelsen og de ansatte at oslopolitikernes iver etter å bygge nye boliger kan presse frem kroken på døra.

Har vedtatt boliger

16. juni vedtok bystyret å omregulere en tomt i Sandakerveien 99B til boligformål med opp mot 270 leiligheter, vegg i vegg med GE Healthcares produksjonslokaler i Nycoveien.

Samtidig er det kunngjort at det også er satt i gang et planarbeid for omregulering av Vitaminveien 6, fra industri til blant annet boligbebyggelse, forretning og næringsvirksomhet.

Buffersone forsvinner

– Støy er en kilde til nabokrangel, og det er ikke til å unngå at produksjonsbedrifter produserer støy. Vi frykter at omregulering og boligbebyggelse kan få uheldige konsekvenser for arbeidsplassene og bedriftens omdømme, sier lokal tillitsvalgt for de LO-organserte, Marit Lorentsen.

GE Healthcare driver forskning, utvikling og produksjon av farmasøytiske produkter. Til tider med døgnkontinuerlige skift og med støykilder som ventilasjonsanlegg, kjølemaskiner, aggregater, lasting, lossing, og snøbrøyting nattestid, opplyser viseadministrerende direktør Bjørn Fuglaas.

Han er bekymret for at interessekonflikten mellom boliger og industri i Nydalen-området vil gi bedrifter som GE Healthcare dårlige rammebetingelser.


– Folk liker ikke støy i bomiljøene sine. Vi kan ikke drive uten å lage lyd på ugunstige tidspunkter. På sikt frykter vi derfor at bedriften kan bli tvunget ut av Oslo, med de konsekvensene det har for arbeidsplassene her, sier han, og uttrykker stor bekymring over at buffersonene rundt bedriften bygges ned.

– Tenker de bare bolig?

– Farmasiindustrien er av en annen karakter enn industrigrenene som forsvant fra Norge på 1980-tallet på grunn av konkurranse fra lavkostland, fordi kunnskapsnivået og teknologikravene er større. Helsesektoren er et vekstområde i alle verdensdeler og aktiviteten krever stor grad av forskning, produktutvikling og økt produksjon, hvilket er tilfellet her, sier spesialrådgiver Are Tomasgard i Fagforbundet for Industri og Energi.

Både de ansatte og ledelsen får støtte fra LO.


– Vi undres noen ganger om bypolitikernes tanker egentlig går lenger enn til boliger og rekreasjon for innbyggerne. Det er urealistisk at alle områder i Oslo som har vært regulert til næring og industri kan bebygges med boliger, sier leder for LO i Oslo, Roy Pedersen.

– I Oslo nedlegges 1000 industriarbeidsplasser årlig. Tiltak som gir og bevarer arbeidsplasser og reduserer veitransport må inn i Oslos helhetlige byutviklingsstrategi, sier Pedersen.

800 GE Healthcare-ansatte jobber på Storo/Nydalen, 550 av dem i den farmasøytiske delen.


LES OGSÅ: 300 leiligheter i Fernanda Nissens vei

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere