RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sier nei til sårt tiltrengte omsorgsboliger


Skullerud Omsorgssenter: Slik ser utbygger for seg at det planlagte prosjektet med 71 omsorgsleiligheter og 21 vanlige leiligheter skal bli. Her sett fra Olaf Helsets vei. Illustrasjon: Felix Arkitekter AS
Skullerud Omsorgssenter: Slik ser utbygger for seg at det planlagte prosjektet med 71 omsorgsleiligheter og 21 vanlige leiligheter skal bli. Her sett fra Olaf Helsets vei. Illustrasjon: Felix Arkitekter AS
Et prosjekt med 71 omsorgsboliger på Skullerud får ikke støtte av Østensjø bydelsutvalg, til tross for at bydelen har et skrikende behov for nettopp slike boliger. Lokalpolitikerne vil ha en helthetlig plan for området før de går inn for enkeltprosjekter.

SKULLERUD: Et utbyggingsforslag for den omstridte "Lidl-tomten" er nå under behandling hos Plan- og bygningsetaten (PBE). De har bedt Bydel Østensjø om en uttalelse, og mandag 7. september behandlet bydelsutvalget (BU) saken.

LES OGSÅ: Økonomisk underskudd

Omsorgsboliger

Johan Scharffenbergsvei 75 er kjøpt opp av Stor-Oslo Prosjekt AS, som allerede eier nabotomten i Olaf Helsets vei 1 og skal bygge boliger der.

På "Lidl-tomten" ønsker de å bygge 71 omsorgsboliger og 21 ordinære leiligheter, fordelt på tre bygg i fire og fem etasjer. I underetasjen legges det opp til forretnings- og servicearealer.

Bydel Østensjø har stort behov for omsorgsboliger, og etter det Nordstrands Blad kjenner til ønsker Helse- og velferdsetaten å leie såkalte Omsorg Pluss- boliger i det nye prosjektet.

Alternativt forslag

PBE ønsker en åpnere bebyggelse, og har fremmet et alternativt forslag. Der er en blokk fjernet for å få mer sol og lys i gårdsrommet, i tråd med rikspolitiske retningslinjer for utearealer for barn og unge.

Andre momenter som er nevnt i forbindelse med utbyggingen er bekymring for trafikksituasjonen og skolekapasiteten i området.

Ba om støtte

I BUs "åpen halvtime" ba prosjektleder Geir Johnsen i Stor-Oslo Prosjekt AS om støtte til sitt utbyggingsforslag.

– Ved å fjerne et bygg blir det ikke mulig å utnytte tomten til omsorgsboliger. Det blir ikke nok leiligheter i tilknytning til servicesenteret vi har planlagt, sa Johnsen.

Han påpekte dessuten at den tredje blokken skjermer gårdsrommet for støy, samt at omsorgsboliger hovedsaklig er for eldre.

– De fleste med omsorgsbolig har ikke bil, sa Johnsen, som en kommentar til frykten for økt trafikk. Utbygger mener dessuten at ønsket om mer sol til barn og unge er lite relevant, siden boligene stort sett er for eldre. Det betyr at utbyggingen heller ikke vil legge press på skolekapasiteten.

Prinsippsak

Under BUs behandling var det en helhetlig utvikling av Skullerud-området sto i sentrum.

– Forutsetningen for å gå så detaljert til verks som å si ja til dette er at vi først får utredet en helhetlig plan, sa Helga Skau (A).

Hun fikk støtte av Per Nygaard (SV):

– Dette er en prinsippsak som da Lidl ville bygge. Det er ikke knyttet til tomten, men området. Man må se de større sammenhengene og ikke enkelttomtene hver for seg.

Ensom støttespiller

Bjørn Vesten (Frp) syntes synd på utbygger.

– Denne tomten bærer et spøkelse med seg, og med dette er det vanskelig å forsvare at Skullerud skal utvikles som stasjonsnært område, sa Vesten. Han påpekte fordelene ved at Skullerud allerede har det beste kollektivtilbudet i bydelen.

– Hvis vi sier nei til forslaget sånn utbygger har forelagt det, blir det ikke noe av omsorgsboligene, sa Vesten. Han foreslo at BU skulle be PBE se på saken med nye øyne, og få igang en konstruktiv prosess slik at omsorgsboligene kan realiseres. Dette ble nedstemt.

Vil ha helhetsvurdering

BUs endelige vedtak er å be PBE om en ny helhetsvurdering av planer som foreligger for Skullerud-området, spesielt med tanke på trafikkbelastningen. De ønsker å se området mellom E6, Gamle Enebakkvei/Living og Skullerud bolig- og næringsområde i sammenheng.

I vedtaket heter det blant annet at "Nåværende veisystem er overbelastet. Reguleringsbestemmelsene i området er utdaterte og bør vurderes på nytt. Trafikk-kanaliseringen i området må løses før vi kan anbefale noen av forslagene som er fremmet."

Skuffet utbygger

Hvis BUs ønsker om en helhetlig plan for Skullerud ikke blir tatt til følge, støtter de en tidligere uttalelse fra bydelsdirektøren som anbefaler PBEs alternative forslag med to blokker.

Geir Johnsen i Stor-Oslo Prosjekt AS hadde følgende kommentar til vedtaket, som kan føre til at det kun bygges vanlige boliger på tomten.

– Jeg har respekt for at BU er opptatt av det overordnede trafikksystemet, men stiller meg spørrende til at de da støtter et alternativ som vil generere mer trafikk og gi økt press på skolene. Særlig sett i lys av kveldens møte hvor de etterspør flere omsorgsboliger. Jeg lurer på om de skjønner konsekvensene av det de har vedtatt, sa utbyggers representant.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere