*Nettavisen* Nyheter.

Sigrid-Ann har 100.000 husdyr

BIRØKTER: Lillian Johansson steller biene i hagen til Sigrid-Ann Mortensen på Bekkelaget. Hun er en av mange nyutdannete, unge birøktere. Alle foto: Kristin Trosvik

Du må regne med å stå på venteliste for å få tak i en birøkter. Bier er nemlig i vinden i hovedstaden.

Klikk på bildet for å forstørre.

HAR BIER: Sigrid-Ann Mortensen er leder av Nordstrand hagelag og er levende opptatt av alt som lever og gror.

Klikk på bildet for å forstørre.

FLITTIGE: Biene har alle sine oppgaver og jobber utrettelig gjennom dagen i vår og sommermånedene.

Klikk på bildet for å forstørre.

DRONNINGEN: Dronningen kan du se på den gule flekken. Hvert år gis nye dronninger en ny fargekode for gjenkjenning.

Klikk på bildet for å forstørre.

I ILDEN: Nordstrands Blads utsendte fikk også nærkontakt med biene.

BEKKELAGET: Det er mange som har fått øynene opp for konsekvensen av at bier dør i hopetall verden over. Både industrielt landbruk, utstrakt bruk av plantegift og mangel på tilgang til pollenrike vekster får skylden for bidøden. Men i Oslo er en positiv trend å spore, nemlig økt bevissthet rundt viktigheten av bienes ve og vel.

SE VIDEO AV BIENE HER:

I tillegg til Norges birøkterlag med de regionale og lokale lagene jobber BYBI (etablert i 2012) aktivt for å bedre vilkårene for biene hvis eksistens trues av betong, asfalt, plen, Tuja og plantemiddel.

– Før var birøktere ofte godt voksne menn som ønsket en biinntekt. Nå er det mange unge som ønsker å drive med bier, ofte på en liten skala og av idealistiske grunner, sier Lillian Johansson, nyutdannet birøkter gjennom Oslo og omegn birøkterlag.

En av oppdragsgiverne hennes, også kalt fôrvert, er Sigrid-Ann Mortensen som bor på Bekkelagshøgda.

– Det er så mange hager i distriktet som nesten er tomme for frukttrær og bærbusker. Folk skal ha det så enkelt, med lettstelt plen og belegningssten. Det er katastrofalt for alle pollinerende insekter, ikke minst for humler og sommerfugler, sier Sigrid-Ann hvis hage på ingen måte er preget av enkle løsninger.

Hun forteller at bringebærbuskene opprinnelig ble plantet av hennes bestefar da han bygde huset i 1920.

Artikkelen fortsetter under bildet.

BIKUBENE: De største kubene kan ha et bifolk på 50-60.000 bier, som den største kuben her i Sigrid-Ann Mortensens hage.

– Men bærene ble etter hvert så dårlige. Så fikk jeg bier her i fjor og forskjellen er enorm, det kom store, flotte bær, sier hun. Og det er ikke bare bringebærene som nyter godt av bienes pollinering. Også ripsbuskene bugner, det samme gjør morell- og plommetreet.

– Det er viktig at folk planter mer for å tiltrekke seg insekter, det gjelder både på balkongen og i hagen. Vil man ha råd så kan de spørre oss i hagelaget, sier Sigrid-Ann som er leder i Nordstrand hagelag.

LES OGSÅ: Kjendispapegøyen Kosmo er hjemme hos kjæresten

Bisamfunnet

Lillian er på besøk hos Sigrid-Ann ukentlig på denne tiden av året for å stelle biene.

– Det er viktig å sjekke at de har nok mat, skulle det være lite gir vi dem fôr i form av sukker. I tillegg er det viktig å rydde slik at dronningen har nok plass til å legge egg. Ellers kan de få denne svermetrangen, det er da vi får bisvermer på flukt, forteller hun.

Lillian, som er oppvokst ved et småbruk, fattet tidlig interesse for bier. Hun forteller at hun bare blir mer og mer fascinert av bienes samfunn.

Artikkelen fortsetter under bildet

birøkter

BIRØKTERDRAKT: Lillian Johansson har alltid på seg forskriftsmessig utstyr når hun steller bier.

– Det er stadig noe nytt. Alle arbeiderne er kloner av dronningen, de er søstre og de har forskjellige oppgaver. Noen pusser, steller og ordner, andre mater larver, forteller den ferske birøkteren.

Etter hvert avanserer biene til trekkbier. Dronningen har også sitt eget hoff som mater henne. Biene er svært oppofrende og dedikerte arbeidere. De har også avansert kommunikasjon. Speiderbiene kan komme tilbake til kuben og fortelle, ved hjelp av en dans, hvor pollenforekomsten er, retning, avstand og mengde.

Et bifolk er betegnelsen på en koloni av bier som bor i en kube. En sverm kalles de når de er på flukt.

Sigrid-Ann har hatt to fremmede svermer i hagen sin nylig. Den ene svermen forsvant raskt av seg selv. Den andre slo seg ned i et tre og Lillian klarte å få dem ned og i en kube. Der har de nå fått mat så de kommer seg litt før de flytter til et nytt hjem.

LES OGSÅ: Bjørn så ørn ved Østensjøvannet!

Fredelige insekter

Bier er stort sett fredelige av seg. Dronningen bestemmer gemyttet i bifolket og har man urolige bier, kan man bytte ut dronningen. Men mange forveksler bier med veps og er redde for dem. Sigrid-Ann kan forsikre om at biene ikke er til bry, bare berikelse.

– Jeg må lete etter dem for å se dem, forteller Sigrid-Ann som nå har tre kuber i hagen. Den største har opp mot 50-60.000 bier på det meste.

– Ønsker du bier, ta kontakt med Oslo og omegn birøkterlag eller BYBI og sett deg på venteliste, er oppfordringen fra Lillian.

– Det er stort pågang etter birøktere nå og en ung stand av røktere, men det kommer stadig flere.

LES OGSÅ:

Ikke bare ulv, ulv i Østmarka

Katt overlevde fall fra fjerde etasje

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.