RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sigøynermusikk av klasse

Sigøynerfestivalen Iagori er på trappene. Mor og datter Raya og Natasha Bielenberg far Kjelsås gleder seg til å vise nordmenn mer av sin kultur.

Grünerløkka: For åtte år siden fikk moren min den geniale ideen å starte festival, men det var jo jeg som måtte lage den. Jeg håper hun ikke får flere ideer, for det har jeg ikke tid til, sier Natasha Bielenberg, mens vi venter på at moren Raya skal ankomme kulturkirken Jakob.
Denne fredagen fylles samme sted opp av internasjonalt anerkjente musikkutøvere innen sigøynertradisjonen. Det russiske barneensemblet Lujudi og swingjazzmusikerne i Yorgui Loeffer er blant artistene på programmet.
Det er de fremste utøverne innen sigøynermusikk som kommer. Det er fantastiske musikere, sier Natasha, som selv er med på underholdningssiden. Sammen med mannen og sine to sønner, er hun medlem i morens band.
Raya er primus motor. Det er hun som skriver sangene og synger, sier Natasha. Apropos. Noen er sent ute.
Nå begynner jeg å bli forbanna på min kjære mor. Jeg kunne ringt henne, men hun bare bulker en bil hvis jeg gjør det.

Dårlig dekning

Snart ankommer Raya Kulturkirken Jakob. Tidligere i år ble hun belønnet med Oslo kommunes kunstnerpris for innsatsen for sigøynermusikk i Norge.
Festivalen er den eneste gleden i Norge for meg. Det er så lite jobb i landet for oss, sier Raya. Hun forteller om dårlig mediedekning, med enkelte unntak.
Den eneste gangen mediene brydde seg om festivalen vår, var da kronprins Haakon kom. Det er dumt og flaut, fordi artistene som kommer hit er veldig store i sine hjemland.
Likevel er ikke dårlig oppmøte noe problem. Særlig etniske nordmenn viser interesse for festivalen.
Nordmenn er veldig musikalske. Når jeg reiser rundt med Rikskonsertene, ser jeg at over hele landet, har de instrumenter. Nordmenn er glade i sigøynermusikk, sier Raya. Natasha er enig.
Det er flest nordmenn som kommer, og det er bra, for det er jo dem vi vil vise kulturen vår. Det er også en del fordommer, men som min mor sier: "Det finnes ikke dårlige nasjoner, bare dårlige personer."

Statsbesøk

På festivalens siste dag, står Raya og Natasha selv på scenen.
Det er fantastisk å spille med familien. Vi vil fortsette så lenge vi har krefter til det, og nå har vi massevis av dem, sier Raya.
Fram til familiebandet går på scenen søndag, kan man oppleve artister fra Frankrike, Belgia, Ungarn og Russland. Ordfører Per Ditlev-Simonsen, kulturminister Trond Giske og arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen har også meldt sin ankomst.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere