RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Blant annet på Aker Brygge i Oslo skal det ha vært mobilspionasje, ifølge avsløringene.
Blant annet på Aker Brygge i Oslo skal det ha vært mobilspionasje, ifølge avsløringene. Foto: Hege Bjørnsdatter Braaten

Sikkerhetsselskap: - Funn i Oslo ekstremt urovekkende

Sist oppdatert:
Britisk sikkerhetsselskap mener funnene om mobilspionasj gir grunn til bekymring.

Det var før jul i fjor at Aftenposten og de norske sikkerhetsselskapene Cepia og Aeger undersøkte mobilovervåking i hovedstaden. Det britiske sikkerhetsselskapet Delma bisto også i undersøkelsene, og funnene gir stor grunn til bekymring.

– Vi fant flere saker i Oslo som vi anser som ekstremt urovekkende, sier Gordon McKay i Delma til Aftenposten.

Selskapet har i årevis jobbet for myndigheter, organisasjoner og private selskaper i en rekke land. Tre ganger fløy McKay og hans ansatte over fra Storbritannia for å hjelpe avisen i desember. Selskapets eksperter var da operatører av kontraetterretningsutstyret som ble brukt i målingene.

– I flere tilfeller fikk våre systemer umiddelbare alarmer i Oslo. Deretter ble dataene tatt tilbake til våre kontorer i Storbritannia for nærmere analyse over tid, sier han.

Les også: - Spionutstyr plassert på Aker Brygge

Overrasket over Anundsen
McKay er overrasket over at de britiske sikkerhetsekspertene ennå ikke er blitt avhørt av Politiets sikkerhetstjeneste (PST). Han er også forbauset over at justisminister Anders Anundsen (Frp) i et brev til justiskomiteen på Stortinget denne uka opplyste at funnene kan skyldes «oppjustert signalstyrke» på lovlige basestasjoner.

Uttalelsene kommer mens etterforskningen fortsatt pågår og altså uten at PST har snakket med operatøren og selskapet som bisto avisen med å kartlegge overvåkingsutstyret i Oslo.

Før jul avviste Anundsen kategorisk at norske myndigheter kunne stå bak mobilovervåkingen. Nå viser han isteden til hvilken adgang myndighetene har til å benytte denne type utstyr og hvilke lovhjemler som finnes.

– Ville finne feil
Kyrre Sletsjøe som er daglig leder for sikkerhetsselskapet CEPIA Technologies, ble avhørt første gang lille julaften. Han sier til Aftenposten at det tidlig i avhørene ble klart for ham at hovedinteressen var å finne eventuelle feil med målingene, ikke å finne dem som sto bak overvåkingen.

– Jeg kan vanskelig se for meg at de kunne klare å finne noen overvåkere, da de kom så sent i gang med sine egne undersøkelser, sier han.

Hos PST understreker kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken at etterforskningen fortsatt pågår, og at de derfor ikke har trukket noen konklusjoner ennå.

Sentrale bygg
Kartleggingen som ble gjort på oppdrag av Aftenposten i desember i fjor, avslørte at hemmelige, falske basestasjoner, såkalte IMSI-fangere, høyst sannsynlig har vært i bruk rundt flere sentrale bygninger i hovedstaden.

Avisen skrev 12. desember at falske basestasjoner var oppdaget utenfor Stortinget, regjeringskontorene og statsministerboligen.

Basestasjonene kan overvåke bevegelsene til alle mobiltelefoner i og utenfor bygningene.
(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere