Sikrer Stortinget – stenger sentrumsgater

BORT HERFRA: Kunder må i framtida lete etter drosjer andre steder enn ved denne holdeplassen i Akersgata.

BORT HERFRA: Kunder må i framtida lete etter drosjer andre steder enn ved denne holdeplassen i Akersgata. Foto: FOTO: Per Møller Pettersen

For å sikre Stortinget stenges sentrumsgater for biltrafikk. Taxiholdeplassen i Akersgata flyttes.

Klikk på bildet for å forstørre.

SKAL SIKRES: Deler av Akersgata og Karl Johans gate, blant annet bak Stortinget, stenges midlertidig. Her fra en evakuering av Stortinget i vår. Foto: Foto: Øystein Dahl Johansen

Klikk på bildet for å forstørre.

BLOMSTER MOT TERROR: Tirsdag 25. juni var disse blomstene på plass i Akersgata, og tilsvarende i Karl Johans gate rundt Stortinget. Foto: Foto: Per Møller Pettersen

SENTRUM: Tiltakene blir påbegynt allerede i morgen, tirsdag 25. juni.

– Hensikten er å gi Stortinget nødvendig sikkerhet, men det er ønskelig å gjøre dette på en slik måte at byen fortsatt oppleves åpen, sier byrådsleder Stian Berger Røsland (H) i en pressemelding fra byrådet.

Risikovurdering

Stortinget har foretatt en risikovurdering av sikkerhetsmessige forhold i og ved Stortingsbygningen. De har etter dette bedt om stengning av gater og ytterligere begrensning av trafikken rundt bygningen.

  • Akersgata mellom Prinsens gate og Karl Johans gate stenges med bommer, og det gis kun adgang for varelevering og beredskapskjøretøy.

Det blir plassert blomsterurner på fortauet ved bommene i begge ender.

  • Karl Johans gate fra Akersgata til Stortingets plass får kun ett kjørefelt, hvor det kun tillates begrenset gjennomkjøring for varetransport.

– Vi har samarbeidet med næringslivet og andre sentrale aktører og fått gode innspill i arbeidet, sier miljø- og samferdselsbyråd Ola Elvestuen (V).

LES OGSÅ: Hele Karl Johan blir uteservering i sommer

  • Kjøreretningen i Akersgata mellom Grensen og Karl Johans gate snus slik at retning blir mot Karl Johans gate, og det gis kun adgang for varetransport.

Endringen av kjøreretningen skal skape bedre trafikkflyt og redusere faren for kødannelse utenfor Stortinget.

  • Taxiholdeplassen i Akersgata flyttes inntil videre til den allerede etablerte holdeplassen i Karl Johans gate mellom Universitetsgata og Frederiks gate.

– Vi undersøker om det er mulig å opprette holdeplass et annet sted nærmere Akersgata, heter det i pressemeldingen.

Sperrer åpninger

På Wessels plass vil det i løpet av høsten bli satt opp blomsterurner av samme type som i Akersgata til å sperre åpninger som i dag kan slippe gjennom biler.

Dette kommer i tillegg til eksisterende pullerter.

  • Karl Johans gate fra Akersgata til Stortingets plass får ett kjørefelt hvor det kun er tillatt med gjennomkjøring for varetransport.

Dermed kan man ikke sette fra seg biler ved Stortinget.

Det etableres dessuten en rekke med blomsterurner i veibanen langs denne strekningen. Urnene avgrenser veibredden slik at brannbiler er sikret atkomst. Det plasseres også blomsterurner på fortauet for å hindre parkering.

  • Karl Johans gate blir enveiskjørt fra Akersgata til Rosenkrantz’s gate.

LES OGSÅ: Uteservering på Karl Johan ble kjempesuksess – se bildeserie

  • Det tillates kjøring til Grand Hotel og Stortinget via Arbeidergata til Karl Johans gate.

Midlertidig løsning

Det presiseres i pressemeldigen at dette er en midlertidig løsning, og at tiltakene vil evalueres løpende. Det kan bli aktuelt å gjøre justeringer underveis.

Prøveperioden for midlertidig løsning er satt til to år, men løsning for permanente tiltak vurderes gjennomført tidligere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.