RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Sikter like høyt uten samme høyde


Thorir Hergeirsson har en kabal som skal gå opp før han reiser av gårde med den endelige VM-troppen til Kina.
Thorir Hergeirsson har en kabal som skal gå opp før han reiser av gårde med den endelige VM-troppen til Kina.
Halvannet år etter OL-gullet i Beijing kan det bli nok et Østen-eventyr for håndballjentene. Selv uten alle de lengste.

SPEAKER.NO: Playmakeren Gro Hammerseng (29) mangler. Det samme gjør Katja Nyberg (30). Kristine Lunde-Borgersens (29) VM-håp henger i en tynn tråd. Fellesnevneren for den skadeplagede trioen: De rager høyt på strømpelesten. Om 30 dager det VM.

- I et 6-0-forsvar som vi opptrer er høyden utvilsomt viktig. Internasjonalt er det flere og flere storvokste skyttere som hopper høyt. Men jeg er ikke bekymret. Vi har flere spillere i troppen som kan demme opp, sier Thorir Hergeirsson, landslagssjef med flere ubesvarte VM-spørsmål, til Speaker.no.

Nøkkelfigur

Gladmeldingen er Tonje Larsens (34) VM-deltakelse. Hun er som en tube superlim for landslaget. Holder Larsens kne, og hun i tillegg er disponibel i forsvar så vel som angrep, kan det bli gull i Kina.

Larsen måler 182 centimeter og stiller i samme høydeklasse som nevnte Nyberg (183 cm) og Hammerseng (180 cm). Det gjør også Lunde-Borgersen (183 cm).

WEB-TV: Snorroeggen hadde en VM-drøm

- Tonje representerer fartstiden på landslaget. Kvaliteten vi er i besittelse av i forsvar og angrep. Jeg har full tillit til det medisinske apparatet i Larvik. De matcher henne fornuftig, sier Hergeirsson, opprømt over at landslagsnestoren er på bedringens vei etter mye knetrøbbel i sommer og høst.

34-åringen er den eneste gjenværende spilleren fra laget som så langt har innkassert Norges eneste VM-gull - på Lillehammer for ti år siden.

- En komplett spiller. Man vet bestandig hva man får av Tonje. Hun gir alltid hundre prosent, sier klubbvenninnen i Larvik, Kari Mette Johansen (30).

I bakhånda

Supplert med farten - og evnen til å igangsette uimotståelige kontringer - har også høyden vært en suksessformel for Norge i internasjonale mesterskap.

Heldigvis for Thorir Hergeirsson er det flere som ruver i terrenget på landslaget. Landslagssjefen har tatt ut 12 VM-klare spillere, og blant dem er det først og fremst Marit Malm Frafjord, samt nevnte Larsen, som er eksponentene for høyde.

Ytterligere åtte spillere kjemper om de fire gjenværende plassene. Foruten Kristine Lunde-Borgersen stiller også Siri Seglem og Renate Urne i kategorien for høyvokste. Kari Mette Johansen, derimot, har farten som sin største forse.

Les også: Sjefen mente han var god nok

- Ja, vi har både hurtighet og massevis av mesterskapserfaring i laget. Høyden er viktig med tanke på å blokkere skudd i midten. Det blir en utfordring for oss hvis Kristine ikke blir VM-klar, men vi har både Tonje og Marit, minner Johansen om.

Dessuten har Norge klart seg godt uten både Hammerseng og Nyberg før. EM i Makedonia i desember i fjor ble en parademarsj. Finalen mot Spania var en maktdemonstrasjon. Men da var Lunde-Borgersen formidabel. Hun er usikker nå.

Berører hjerter

Til tross for en imponerende mesterskapsfasit - 17 medaljer på 23 forsøk - sitter ikke gulldrysset like løst i VM. Mesterskapet på hjemmebane i 1999 er det eneste som hittil er blitt kronet med en norsk finaleseier.

- Vi tok sølv sist, og det var utrolig bittert. Jeg har både OL- og EM-gull, men ennå til gode å vinne et VM. Det er noe jeg rangerer veldig høyt, sier Kari Mette Johansen, fullstendig klar over at også flere av de andre toppnasjonene har slitt med skadde nøkkelspillere og nykomponerte lag.

WEB-TV: Breivik peker ut sin arvtaker

- Det blir vanskelig å ta gull, men Kina-minnene er gode, sier Johansen, og tenker halvannet år tilbake i tid. I minuttene etter finalen i Beijing-lekene. Da de danset, jublet, lo og ropte om hverandre.

Russerne hang med hodet etter en vanvittig norsk oppvisning. Med 34-27-seieren berørte landslaget den norske befolkningens hjerter.

På kinesisk heter det «Dim Sum». Nå kan det bli like emosjonelt. Midt i julestria.

- Lagmoralen er det få, om noen, som kan vise maken til. Det har vi fått full uttelling for i tidligere mesterskap, kommer det fra Kari Mette Johansen.

Les mer om denne saken på speaker.no

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere