*Nettavisen* Nyheter.

Sikter mot toppen uten trenerskifte

8 av 14 trenere i eliteserien har mistet jobben i år. Turbulensen er større enn noengang. Fra Lyn hører vi ingenting, til tross for at laget ikke nådde de sportslige målene i år.

OSLO VEST: Tilhengere av Lyn er minst like vant til trenerskifter, støy og bråk som øvrige Tippeliga-klubber. I år er alt snudd på hodet. Nå hører vi om Rosenborg, Viking, Molde, LSK og Vålerenga. Der de ikke kaster treneren, er det gjerne noen som krever hans avgang. Selv i FFK som vant cupen, har folk ropt på Eggens avgang. Landslagssjefen er bekymret, og lurer på hvordan det skal gå med rekrutteringen til trenergjerningen når utålmodighet fra eiere og supportere vipper den ene etter den andre ut av trenerstolen etter bare noen måneder. Alle klubbene har store ambisjoner. Alle kan nødvendigvis ikke lykkes. Det blir masse bråk. Lyn er en av de klubbene som ikke har oppfylt sine sportslige ambisjoner i år. Men ingen snakker om trenerskifte i Lyn.

Sitter trygt

Henning Berg sitter trygt i stolen, slår sportsdirektør Torgeir Bjarmann rolig fast. Han hevder med tyngde at alle er fornøyd med den jobben Henning gjør. En syvendeplass i serien er langt fra målsetningen. Lyn skal være med i toppen. Men det dårlige resultatet utløser ingen ønsker om at treneren skal gå. Tvert imot står klubben samlet i troen på dagens organisasjon.

Alle, inkludert Atle Brynestad, er veldig fornøyd med jobben Henning gjør. Vi er sikre på at vi skal få ut mer av vårt potensiale neste år. Henning har to år igjen av kontrakten. Det er bra for klubben, vi har ro på oss til å bygge videre, sier Torgeir Bjarmann.

De to årene Henning har hatt laget så langt, har vært veldig bra, Mye positivt er skjedd rundt laget, og vi har fortsatt ambisjoner om å bli blant de aller beste i Norge med Henning som trener. Det betyr at vi skal være med i medaljekampen hvert år, og innimellom vinne. Det er ambisiøst, det er mange lag om beinet i Norge. Mange lag satser stort, og bruker store ressurser. Vi har ikke tilgang til like store ressurser. Men vi skal være litt smartere på treningsfeltet, og vi skal finne spillere som passer sammen. Her ligger nøkkelen til Lyn-suksess, sier Bjarmann. Han mener Lyn er godt i gang. Senest i forrige uke tegnet han kontrakt med den unge Lørenskog-spilleren Kim Holmen foran nesen på FFK, som også var interessert.

Vi er en attraktiv klubb for unge spillere. Vi har vist i praksis at vi slipper til unge talenter og lar dem spille på seg selvtillit og erfaring, sier Bjarmann. Han mener Lyn fortsatt har en vei å gå i forholdt il oppbyggingen av apparatet rundt laget. Men også her skjer det stadig forbedringer.


Brynestad sjefen

Eiernes innflytelse er stadig diskutert i forholdt til treneravganger og ansettelser denne høsten og vinteren. Atle Brynestad eier Lyn, og har fått mye mediaomtale knyttet til tidligere trenerbytter i Lyn. Torgeir Bjarmann har bare positivt å si om samarbeidet mellom den sportslige ledelsen i Lyn og eieren Brynestad.

Han har siste ordet. Men jeg opplever at vi snakker samme språk, og har samme forståelse av hva som gagner Lyn, sier Torgeir Bjarmann. Det er viktig at eieren spiller på lag med oss. Jeg ser det som positivt at han som næringslivsleder bringer med seg tung kunnskap om drift. Jeg er glad for at heller ikke han er fornøyd med årets resultat. Vi har en eier som vil ha mer enn syvendeplasser, som satser, men som samtidig har tålmodighet så lenge vi har forklaringer på hva som svikter.

Hvordan er ditt eget forhold til Henning Berg?

Henning var en viktig grunn til at jeg takket ja til jobben som sportslig direktør. Jeg kjenner Henning fra før, og vi snakker veldig mye og veldig bra sammen, sier Torgeir Bjarmann. - Vi har rett og slett god kjemi og lik fotballforståelse.

I og med at dere jobber så tett og godt, så er det kanskje vanskelig å kritisere treneren uten at det rammer deg selv?

He he. Det er nok riktig at vi sitter i samme båt. Og jeg sitter sikkert som Fort Knox jeg også.

Rammet av skader

Vi vet mye om hvorfor vi ikke klarte å hevde oss helt i toppen i år. Viktigste forklaring er at vi fikk en voldsom skadeprosent. Hele backfireren ble borte på én gang. Da ble det vanskelig. Skal du erstatte fire nøkkelspillere på én gang, så sliter du. Vi hentet inn unge spillere, og ga dem viktig erfaring for fremtiden. Det hadde pluss- og minussider. På plussiden ser vi at spillere som Kim André Madsen og Christian Brink vokser videre. De unge ble kastet rett ut på dypt vann, og er fortsatt i utvikling. Det vinner vi på, sier Bjarmann.


Landslag

Lyns Espen Hoff fikk et lite innhopp på landslaget mot Serbia uten å få bevist all verden. Men det var et viktig steg i riktig retning. Lyn har ambisjon om å levere landslagsspillere i årene fremover.

Vi har to islandske landslagsspillere, flere på U18-landslaget og to på U21-landslaget. I tillegg mener vi jo at Eddie burde spilt på det svenske landslaget. Det er ingen lag i Norge som har flere fra de aldersbestemte landslagene, og vi både håper og tror at vi skal se flere ta steget helt opp, sier Bjarmann.


Om trenerskiftene

Mange tenker fortsatt LSK når de hører navnet Torgeir Bjarmann. Han bor fortsatt på Romerike, har kontor i strøket, og snakker stadig med direktørkollega Jan Åge Fjørtoft. Vi klarer likevel ikke å få han til å mene noe om prosessen rundt trenerskiftet i klubben.

All turbulensen rundt så mange klubber i år er negativt for fotballens renomé. Jeg mener likevel hver klubb må sees for seg, alle har helt sikkert en argumentasjon bak sine avgjørelser. Jeg håper og tror mengden skifter i år var tilfeldig, og at vi ikke vil se noe lignende neste år. For øvrig er jeg ikke så opptatt av hva som skjer verken i Lillestrøm eller andre klubber. Jeg konsentrerer meg om Lyn, og at vi skal bli bedre enn dem alle. Lyn har potensiale til å komme tilbake som storklubb i Norge, og knytte trådene til de tradisjonene vi hadde på 60-tallet, avslutter Bjarmann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.