*Nettavisen* Nyheter.

Silje (12) ble kastet av bussen i Sørkedalen

EKKEL OPPLEVELSE: Silje Gulbransen går i 6. klasse ved Sørkedalen skole. Hver dag tar hun bussen frem og tilbake fra Røa til Sørkedalen.

– Jeg konfronterte sjåføren med oppførselen, men han var helt likegyldig og ba meg klage til Ruter, sier far, Ken Gulbrandsen.

Klikk på bildet for å forstørre.

VED GODT MOT: Silje har kommet seg videre etter opplevelsen, men den satt et støkk i henne.

SØRKEDALEN/RØA: Onsdag 28. mai sto Silje (12) utenfor skolen og ventet på bussen etter en sykkeltur med klassen til Kikut.

Sammen med klassevenninnene snakket hun om hvor fin turen hadde vært og hvordan de nå gledet seg til helgen. Venninnene lot syklene stå igjen ved Sørkedalen skole, mens Silje, som bor på Røa ville ha den med seg hjem.

Jentene er litt slitne og endelig dukker bussen opp.

– Jeg hadde med meg en stor bag med overnattingstøy og en pose med matpakke og drikke i tillegg til sykkelen min. Men, da bussen kom åpnet han bare dørene foran og ikke dørene bak, sier Silje og fortsetter:

– Venninnene mine sa ifra til bussjåføren om at han måtte åpne dørene bak og til slutt gjorde han det.

LES OGSÅ: Kreftsyke Fabian (10) fikk danse for Omer Bhatti

«Du kan jo bare sykle hjem»

Silje har akkurat rukket å sette fra seg bagen og sykkelen når hun hører sjåføren rope noe til henne.

– Han sa høyt at jeg måtte komme frem å betale for sykkelen, men vi hadde ikke lov til å ha med oss penger på klasseturen, så jeg hadde bare busskort og ikke penger med meg.

– Litt etterpå roper han over høyttaleranlegget at jeg må komme frem å betale for sykkelen eller så må jeg gå av bussen, sier hun.

Silje ser ingen andre muligheter enn å gå av bussen. Venninnene kan kun se fortvilet på at klassevenninnen står igjen ved Sørkedalen skole, mens bussen kjører i retning Røa.

– Bagen jeg hadde med meg, fikk jeg ikke med meg – det gikk så fort, men den har jeg heldigvis fått igjen nå. På vei ut hører jeg sjåføren si «du kan jo bare sykle hjem», sier hun, fortsatt tydelig berørt av episoden.

– Silje er en snill og beskjeden jente og det er klart det er ubehagelig når sånne ting skjer, sier far, Ken Gulbrandsen.

Gråtende ringer Silje sin far og gir beskjed om det som akkurat har skjedd. Gulbrandsen ringer da umiddelbart til Ruter for å fortelle om episoden.

– Damen jeg snakket med hos Ruter var helt sjokkert og skrev en skriftlig klage på sjåføren, mens jeg var på linjen, sier Gulbrandsen.

LES OGSÅ: 20.000 bier invaderte Skøyen Terrasse barnehage

– Arrogant

På vei opp for å hente sin datter i Sørkedalen ringer han datteren for å høre om hun kan sjekke om sjåføren på vei tilbake til Sørkedalen er den samme som nylig kastet henne av. Kort tid etter ringer datteren og bekrefter dette.

– Jeg reiste da opp til Skansebakken for å konfrontere han med oppførselen mot min datter. Han var dessverre helt likegyldig og ba meg bare klage til Ruter, sier Gulbrandsen og fortsetter:

– Jeg fortalte han at det hadde jeg gjort og da hevet han bare på skuldrene og sa at da var jo saken ute av verden.

Det synes jeg var en utrolig arrogant måte å møte meg på. I tillegg sa han at hvis dette hadde skjedd igjen ville han ha gjort akkurat det samme.

På vei ned fra Skansebakken ringer Gulbrandsen nok en gang til Ruter. Han krever da et møte med sjåføren og ansvarlig for sjåførene på strekningen. Han har foreløpig ikke fått svar på denne henvendelsen.

– Det er viktig å poengtere at begge barna våre tar bussen til Sørkedalen skole og i 99 prosent av tilfellene er bussturen en positiv opplevelse og sjåførene er flinke og hyggelige.

– Men, hver gang det er en negativ opplevelse er dette med samme sjåfør bak rattet, sier han.

En av disse skjedde i vinter.

– En gutt jeg går i klasse med gikk på krykker og kom seg derfor litt sent ut av skolen og mot bussholdeplassen. Vi andre løp mot bussen, men når han skulle prøve å løpe skled han og slo seg. Vi andre prøvde å si ifra til bussjåføren, men han bare kjørte og klassekameraten min ble liggende igjen.

– Da var det en halvtime til neste buss gikk, forteller Silje.

LES OGSÅ: Tuva (10) svømte med Bygdøy-delfinen

– Vi beklager

Pressetalsperson ved Ruter, Sofie Bruun sier at sjåføren i utgangspunktet har fulgt Ruters retningslinjer og bedt om betaling for sykkel på buss.

– Det er begrenset plass til sykler på bussene, og vi har vært nødt til å sette noen begrensninger. Vi gir derfor operatørene og herunder sjåførene instruks om å følge dette opp, og sjåførene kan også nekte å ta sykler om bord dersom bussen ikke har kapasitet, sier Bruun og fortsetter:

– Til gjengjeld skal det også utvises skjønn, og i dette tilfellet, med en 12 år gammel jente som er satt i en uheldig situasjon da hun ikke har fått med seg penger for å gjøre opp, kunne nok sjåføren ha utvist mere smidighet.

– Vi beklager at jenta har hatt en ubehagelig opplevelse med våre busser, og vil ta dette med oss i arbeidet videre for å forhindre at tilsvarende skjer igjen.

LES OGSÅ: Slik er boligprisene i Oslo akkurat nå

Positiv til et møte

Torbjørn Teigland ved Nettbuss, som er Ruters operatør på den aktuelle strekningen, forteller at de har hørt om episoden og snakket med sjåføren i etterkant.

– Sjåførens opplevelse av denne episoden er noe annerledes, så det blir litt ord mot ord. Ifølge regelverket til Ruter skal man betale for å ha med sykkel på bussen, men i dette tilfelle burde det vært utvist skjønn. Man må også skille på barn og voksne og ikke gå inn på en sånn type diskusjon med barn.

Teigland ønsker ikke å henge ut den aktuelle sjåføren, som i utgangspunktet har fulgt regelverket.

– Det er viktig å se på situasjonen i sin helhet. I dette tilfelle hadde ikke jenta med seg penger til å betale, og da kunne sjåføren utvist mer smidighet. Det må ikke bli så firkantet at man ikke kan komme frem til gode løsninger, sier Teigland.

På spørsmål om det kunne vært mulig med et møte mellom sjåføren og Ken og Silje Gulbrandsen stiller Teigland seg positiv.

– Det hadde vært fint å fått til et møte så vi kunne snudd denne negative opplevelsen til noe positivt. Noe sånt kunne vi helt klart fått til, avslutter Teigland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.